« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Uspješno završen "Exit" u sjeni tragedije

Festival je završen nastupom legendi punka, Sex Pistolsa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

Sex Pistols

,

Gogol Bordello

,

Manu Chao

,

Novi Sad

,

Exit 08

,

Petrovaradin

,

Exit festival

,

KUD Idioti

,

Pekinška patka

,

Jelena Matić

,

Kruder and Dorfmeister

,

Sven Vath

Nastupom najznačajnijeg punk sastava "Sex Pistols" u ponedjeljak rano izjutra završen je glazbeni festival "Exit 08", koji se prethodna četiri dana održavao na Petrovaradinskoj tvrđavi, pokraj Novog Sada.

"Pistolsi" su pred publikom na "Exit"-u izveli svoj cjelokupni glazbeni opus, a prije njih na pozornici su nastupili pulski "KUD Idioti" i novosadska "Pekinška patka", koja se pred publikom pojavila prvi put poslije više od dvadeset godina.

Uglavnom uspješno organiziran glazbeni festival zasjenila je tragedija u kampu "Exit", u kojoj je život u subotu izgubila Jelena Matić iz Paraćina kada je na njezin šator s velike visine pala deset metara duga grana topole.

U toj nesreći teže je ozlijeđeno i dvoje Makedonaca, djevojka i mladić. Zbog teških povreda glave djevojka i dalje u kritičnom stanju, a mladić je zadobio težu ozljedu grudnog koša.

Za tri dana festivala Hitna pomoć je imala preko 350 intervencija, uglavnom zbog uporabe veće količine alkohola, prenose vojvođanski mediji.

Po općoj procjeni, broj posjetitelja iz inozemstva, pogotovo iz Engleske, bio je rekordan, no ukupan broj gostiju bio je na razini prošlogodišnjih prosjeka.

Ovogodišnji "Exit" obilježili su nastupi poznatih izvođača: "Primal Scream", "The Hives", "Gogol Bordello", "Ministry", te Manu Chao i Paul Weller.

"Dance arena" ugostila je neka od najvećih imena elektronskog zvuka, kao što su Sven Vath, Tiga, Laurent Garnier, Kruder and Dorfmeister i Booka Shade.

"Exit" je u studenom 2007. u Londonu proglašen za najbolji glazbeni festival u Europi na ceremoniji "Festivalske nagrade Ujedinjenog Kraljevstva".

Pokrenut 2000. godine, u organizaciji dvojice novosadskih studenata, kao neformalni kulturni multimedijski događaj s političkim predznakom, EXIT festival je u međuvremenu izrastao u najveći međunarodni muzički spektakl na području jugoistočne Europe. (HINA)

15.07.2008. 00:00:22
Novi komentar
nužno
nužno