« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
novi medicinski zahvat

Uspješno obavljena prva operacija liječenja epilepsije u Hrvatskoj

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade koji ih onemogućavaju u svakodnevnom životu

(Sandra Šimunović/ CROPIX)
Više o

neurokirurgija

,

epilepsija

,

kb sestara milosrdnica

U Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica danas je uspješno obavljena prva neurokiruška operacija u liječenju epilepsije u Hrvatskoj, koju je kod 48-godišnjeg bolesnika sa epilepsijom od pete godine života, izveo jedan od najvećih stručnjaka u tom području i predstojnik bonnske Klinike za neurokirurgiju prof. Johannes Schramm.

Prvi operirani hrvatski bolesnik u 15 je godina, unatoč lijekovima, imao stalne napade. Operaciji je podvrgnut pošto je mu je prijeoperacijskom obradom u Centru za epilepsije "Zagreb", koji se nalazi u Vinogradskoj bolnici, ustanovljena dijagnoza tzv. skleroza hipokampusa, koja je odgovorna za izazivanje epileptičkih napada.

Prof. Johannes Schramm, čiji centar spada među tri vodeća svjetska centra za operacijsko liječenje epilepsije, primjenjuje operativnu metodu kojom se otvara sljepoočni režanj mozga te ulazi duboko u njegovo područje i odstranjuje dio veličine 1-1,5 centimetra, tzv. hipokampus, koji je najčešće žarište epilepsije.

"Dosadašnja iskustva pokazala su da između 70 i 80 posto operiranih bolesnika ostaje bez epileptičkih napada, te da se kod ostalih oni znatno smanjuju", rekao je Schramm na konferenciji za novinare uoči današnje operacije kojom je označen i početak izvođenja takvih zahvata u Klinici za neurokirurgiju Vinogradske bolnice.

Schramm dodaje kako se na njegovoj klinici godišnje izvede 100-njak operacija, te da je smrtnost kod ukupno izvedenih 2.500 iznosila svega 0,016 posto. "Imati neliječenu epilepsiju je puno riskantnije i opasnije od operacije", rekao je njemački stručnjak.

U Vinogradskoj Klinici za neurokirurgiju operacije će izvoditi tim hrvatskih liječnika, predvođenih Tomislavom Sajkom koji je, nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, postao prvi neurokirurg u Hrvatskoj obučen za izvođenje operacija u liječenju epilepsije, rekao je ravnatelj KB Sestara milosrdnica i predstojnik neurokiruške klinike prof. Krešimir Rotim.

Uz ostale liječnike koji su prošli edukaciju za prijeoperacijsku dijagnostiku, Rotim očekuje da se tim u prvoj godini obaviti 10-ak operacija, a iza toga između 20 i 30 zahvata godišnje. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko jedan posto populacije, a njih oko 30 posto (oko 15.000), unatoč lijekovima, ima epileptičke napade. (hina/metro-portal)

25.09.2009. 12:01:32
Novi komentar
nužno
nužno