« Zagreb
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci

Uspješan prosvjed protiv krzna na Trgu bana Jelačića

Prosvjed Prijatelja životinja podržale i poznate osobe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Prijatelji životinja)
Više o

prosvjed

,

Prijatelji životinja

,

krzno

Zakonska zabrana uzgoja životinja za krzno, koju je podržalo čak 73,7 posto građana i koja je stupila na snagu Zakonom o zaštiti životinja 1. siječnja 2007. g. uz prijelazno razdoblje od deset godina, pokazuje kako je velika većina građana svjesna da je ubijanje životinja zbog njihova krzna dovoljan razlog da se kaže ne odjeći i dodacima od životinjskoga krzna.

Nakon prosvjeda u Novom Sadu, Osijeku i Sarajevu Prijatelji životinja su održali u subotu 20. veljače veliki prosvjed protiv krzna u Zagrebu. Prosvjedna povorka krenula je s Trga kralja Tomislava u 11 sati. Stotine glasnih prosvjednika s brojnim transparentima prošlo je centrom Zagreba zaustavljajući se pred krznarijama kako bi zapalili svijeće za ubijene zbog glamura.

Iza 12 sati na Trgu bana Josipa Jelačića oko sto aktivista za prava životinja održalo je minutu šutnje i položilo vijenac uz lijes s dijelovima tijela ubijenih životinja pretvorenih u krznene odjevne predmete kako bi osudili masovna ubijanja živih bića zbog mode i profita.

Prosvjedu koji za cilj ima podizanje svijesti javnosti i postizanja zakonskih promjena u smjeru zabrane prodaje životinjskoga krzna pridružili su se i Luka Nižetić, Fani Stipković i Sanja Duggan.

Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u malim prljavim kavezima ubijaju se elektrokucijom, gušenjem plinom, lomljenjem vratova, ubrizgavanjem injekcija insekticida u srce i sličnim metodama, dok životinje uhvaćene u prirodi slomljenih udova umiru danima uhvaćene u klopke, čekajući lovce da s njih oderu krzno.

Životinje nemaju krzno da bi bile ubijene zbog glamura niti da bi netko njihovom smrću stjecao profit. Njihovo krzno pripada njima, a ne ljudima. Životinje imaju svoje razloge za život i pravo na život u svojem krznu.

Unatoč tome, preko 70 milijuna životinja godišnje ubija se zbog dijela modne industrije koji ne preza da za odjeću iskoristi krzno oderanih pasa, mačaka, činčila, lisica i drugih životinja s kojima bismo trebali dijeliti ovaj planet.

Industrija krzna nemilosrdno troši prirodne resurse, zagađuje vodu i koristi kancerogene kemikalije da bi pokušala dio mrtve životinje pretvoriti u odjevni predmet. Ali ni to nije dovoljno da se zaustavi nemilosrdno ubijanje.

Stoga je bitno da svatko od nas kaže ne krznu kako bi odjeća od životinjskoga krzna postala sramota za svakog tko je proizvede i odjene te da nekadašnji simbol prestiža u potpunosti postane simbolom okrutnosti, ekološke neosvještenosti i staromodnosti.

Ubijanje životinja zbog krzna je neoprostivo i zaslužuje svaku osudu. Ovim prosvjedom Prijatelji životinja ne samo da žele oštro osuditi modnu industriju koja ubija zbog krzna već izraziti svoje zahtjeve za pravo na modne piste i dućane bez krzna i pravo na grad i Hrvatsku bez krzna.

20.02.2010. 15:26:20
Novi komentar
nužno
nužno