« Život
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
genetski inženjering

Uskoro genetska modifikacija stoke kako ne bi osjećala bol

Znanstvenici su proveli novo istraživanje u kojem su otkrili gen koji je znatno manje osjetljiv na tlak i vrućinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

genetski inženjering

,

Adam Shriver

,

Nav1.7

Ubrzani razvoj genetike i neuro-znanosti posljednjih godina trebao bi uskoro omogućiti stvaranje stoke koja neće osjećati bol. Na taj bismo način nakon mesa bez hormona, antibiotika i tragova stresa uzrokovanih boravkom životinja u kavezima, na policama mesnica uskoro mogli očekivati ono koje će nositi oznaku 'bez boli'.

Kada se već ne mogu odreći mesa, ljudi trebaju nastojati što je moguće više umanjiti bol koju trpi stoka za klanje na farmama širom svijeta, tvrdi filozof Adam Shriver sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.

„Nudim rješenje zahvaljujući kojem bi ljudi mogli nastaviti jesti meso i istovremeno izbjeći patnju životinja" kaže Shriver.

Od 1960-ih naš apetit za mesom povećao se za 50 posto, a čini se da će se taj trend nastaviti. Ljudi godišnje konzumiraju oko 300 milijuna tona mesa, a većina se proizvodi na životinjskim farmama gdje životinje uglavnom žive u iznimno neprimjerenim uvjetima.  Tako se, na primjer, pilićima na farmama bez anestetika uklanjaju dijelovi kljunova kako ne bi krali hranu susjedima, a u proizvodnji kokoši nesilica mužjaci se živi melju jer ne donose profit.

No najnovija istraživanja pokazuju kako su miševi kojima je uklonjen gen nazvan Nav1.7 znatno manje osjetljivi na tlak i vrućinu, što bi moglo donekle riješiti problem.

08.09.2009. 21:31:25
Novi komentar
nužno
nužno