« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
budućnost je tu

Uskoro ćemo moći dodirnuti holograme

Znanstvena fantastika se iz dana u dan sve više pretvara u stvarnost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nintendo

,

nintendo wii

,

hologram

,

3d slike

Japanski stručnjaci su vrlo blizu tome da stvore hologram koji možemo dodirnuti.

"Sve do sada hologram je bilo nešto što smo mogli samo vidjeti, a u želji da ga dotaknete vaša bi ruka samo prošla kroz njega", rekao je Hiroyuki Shinoda, profesor na Sveučilištu Tokio i jedan od unaprijeđivača spomenute tehnologije, prenosi Reuters.

"Sada imamo tehnologiju koja dodaje osjet dodira hologramu», rekao je Shinoda.

Hologrami, 3D slike ili prikazi najčešće se mogu pronaći na na kreditnim karticama, DVD-ima i CD-ima kako bi spriječili krivotvorenjeNe zaboravimo i da se veliki broj koristi i za zabavu.

Uz pomoć ultrasoničnih valova, znanstvenici su stvorili softver koji stvara pritisak kada ruka dotiče programirani hologram. U nastojanju da otkrije korisnikovu ruku, istraživački se služe popularnim Nintendovim joystickom u Wii igrama koji je smješten iznad ekrana holograma.

Tehnologija je zasad testirana samo na jednostavnim objektima. No, istraživači imaju i neke praktičnije planove poput virtualnih prekidača u bolnicama ili u nekim drugim prostorima gdje se zaraza prenosi dodirom.

Ova tehnologija ima još pozitivnih strana pa tako Shinoda kaže kako bi tehnologija mogla zamjeniti fizičke predmete, čime bi se postigla ekonomičnost i ne bi postojala štetnost za okoliš.

 

18.09.2009. 19:56:57
Novi komentar
nužno
nužno