« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BLOKADA PKM-A

Uskoro će se bolna sjećanja moći obrisati bez problema

Novo otkriće znanstvenka sa Sveučilišta Kalifornija budi novu nadu kod svih onih koji pate od PTSP-a, bolnih sjećanja i psihičkih trauma

Brisanje bolnih sjećanja uskoro će postati stvarnost
Brisanje bolnih sjećanja uskoro će postati stvarnost (Deviantart)
Više o

PTSP

,

trauma

,

sjećanje

,

brisanje sjećanja

Nema čovjeka koji barem jednom u životu nije poželio izbrisati neka bolna i loša sjećanja, a kako trenutno stvari stoje, ta bi se želja mnogima uskoro mogla ostvariti. Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija iz Los Angelesa tvrde da su na rubu otkrića koje će mnogima promijeniti život nakon što su shvatili potencijalne metode za brisanje trauma iz ljudskog uma. Detalji istraživanja su objavljeni u Časopisu za neuroznanost (Journal of Neuroscience); ono bi moglo imati velike implikacije kod ratnih veterana, žrtava nasilnih zločina i osoba koje pate od PTSP-a.

Voditelj istraživanja David Glanzman kazao je kako vjeruje da će uskoro biti u stanju izmijeniti sjećanja i smanjiti traumatiziranost u ljudskim mozgovima. Kad kaže uskoro, ne misli na period od nekoliko godina, ali to ne znači da revolucionarnom uspjehu nećemo svjedočiti do kraja našeg životnog vijeka. „Mislim da ćemo moći ući u mozak pojedinca, identificirati lokaciju sjećanja traumatičnog iskustva i reducirati ga", kazao je Glanzman. Znanstvenici su to uspjeli učiniti u laboratorijskim kulturama, ali napominju da nema razlike između sinapsi u kulturama i onima u mozgu. Profesor Glanzman je neuroznanstvenik čija su specijalnost stanice. Njegov je tim, kako sam kaže, uspio eliminirati ili znatno oslabjeti dugoročno sjećanje kod morskih zekana (Aplysia, morski puž) i neurona uzgojenih u Petrijevoj zdjelici. Stručnjaci kažu kako su stekli važne uvide u staničnu biologiju dugoročnog pamćenja. Otkrili su da blokiranjem djelovanja proteina nazvanog PKM mogu izbrisati dugoročna sjećanja kod morskih zekana. Pokazalo se da bi se na sličan način mogao riješiti i problem ovisnosti o drogama u kojoj pamćenje igra važnu ulogu, a možda čak tretirati i Alzheimerova bolest.

Kao testne subjekte stručnjaci su odabrali morske zekane jer imaju jednostavan živčani sustav pa se rezultat djelovanja i blokiranja PKM-a mogao jasno očitovati. Oni su testirali jednostavni oblik pamćenja zvan senzibilizacija - kad nešto napadne morskog zekana, svaki napad povećava njihovu osjetljivost na podražaje iz okoliša - a to je fundamentalna forma učenja koja je potrebna ako životinja misli preživjeti i tipična je za morske zekane, objasnio je profesor. Stručnjaci su, dakle, uspjeli izbrisati dugoročno pamćenje i kod morskih zekana i u staničnoj kulturi u laboratoriju. ovo je prvo istraživanje koje je dokazalo da se dugoročno pamćenje može izbrisati na spoju između samo dva neurona.

30.04.2011. 12:15:00
Novi komentar
nužno
nužno