« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
UPRAVA HPB-A

USKOK traži istražni zatvor za aktere afere Bankomat

Donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega nedostupan je jer je izvan Hrvatske

(Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Ivan Galić

,

HPB

,

Josip Protega

,

akcija Bankomat

,

Boris Šimunić

,

Svetimir Gadže

,

Oliver Beidenegl

,

afera Bankomat

Protiv trojice bivših čelnika Hrvatske poštanske banke i četvorice klijenata te banke koji su, kako se sumnja, nezakonito dobili višemilijunske kredite USKOK je pokrenuo istragu, a od zagrebačkog Županijskog suda danas bi trebao zatražiti jednomjesečni istražni zatvor.

U toj su akciji uhićena šestorica osumnjičenika, dok je posljednji osumnjičeni, donedavni predsjednik Uprave HPB-a Josip Protega nedostupan jer je izvan Hrvatske.

On se jučer javio medijima, koji pišu da je na skijanju u Austriji, rekavši da ne bježi od USKOK-a, a njegov branitelj Čedo Prodanović najavio je da će se Protega vratiti na dan drugog kruga predsjedničkih izbora, 10. siječnja.

Usvoji li sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda USKOK-ov zahtjev za jednomjesečnim istražnim zatvorom Protege za njim će biti raspisana tjeralica, bez obzira što on i njegov branitelj tvrde da nije u bijegu i da će se pojaviti u zemlji, doznaje se od izvora bliskog istražiteljima koji nije želio biti imenovan.

Inače, po Zakonu o kaznenom postupku istražni zatvor se može odrediti ako je osumnjičeni u bijegu ili osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći, primjerice da se krije.

Šestorica uhićenih, bivši predsjednik Uprave i direktor financija HPB-a Mario Kirinić, bivši član Uprave Ivan Sladonje te poduzetnici Boris Šimunić, Svetimir Gadže, Oliver Beidenegl i Ivan Galić poslijepodne će, po završetku njihova ispitivanja u sjedištu USKOK-a, biti privedeni sucu istrage koji će na ročištu zatvorenom za javnost odlučiti o zahtjevu za istražnim zatvorom.

Na tom ročištu branitelji osumnjičenih mogu ponuditi jamčevinu za obranu sa slobode, a konačnu odluku o istražnom zatvoru sud usmeno objavljuje na završetku ročišta. Na tu odluku stranke imaju pravo žalbe.

Trojicu bivših čelnika HPB-a sumnjiči da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te zlouporabili položaj i ovlasti, dok se poduzetnike tereti da su ih poticali na zlouporabe.

Neslužbeno se doznaje da Protegu, Kirinića i Sladonju tereti da su poduzetnicima od početka 2006. do kolovoza ove godine nezakonito odobrili nenamjenske kredite u iznosu većem od 170 milijuna kuna, bez odgovarajućih pokrića, odnosno osiguranja plaćanja kredita.

Bivše čelnike HPB-a, banke koja je u vlasništvu Hrvatskog mirovinskog fonda, Hrvatskog fonda za privatizaciju te Hrvatskih pošta, navodno se sumnjiči i da su sami sebi za rad u Upravi banke isplaćivali nesrazmjerno visoke menadžerske bonuse. (hina/metro-portal)

31.12.2009. 12:23:35
Novi komentar
nužno
nužno