« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
JEZIČNA KULTURA

USB naprava ispušta smrad svaki put kad upotrijebite psovke

VIDEO: Pepper Mouth će vas zbog vulgarnosti prvo upozoriti crvenim svjetlom, a ako ne prestanete s uvredljivim jezikom, ispustit će nesnosan miris

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vimeo - screenshot)
Više o

internet

,

vulgarnost

,

psovke

,

društvene mreže

,

usb

,

smrad

,

artičoke

Jedan američki student smislio je način za svojevrsno 'opominjanje' korisnika interneta da ne bi smjeli upotrebljavati psovke i uvredljive riječi. Njegov izum „Pepper Mouth" detektira svaki put kad se poslužite prostim riječima i zatim ispušta nesnosan miris papra.

Sama naprava sadrži i crveno svjetlo koje služi kao upozorenje da prestanete koristiti vulgarni jezik kao posljednji korak prije nego li se ispusti smrdljiva doza. U pozadini čitave priče je namjera da se smanji upotreba neprimjerenog jezika na društvenim mrežama, naročito među mladima koji u današnje vrijeme nisu razvili sposobnost određivanja što je prikladno reći u javnosti, a što ne.

Ozge Kirimlioglu napisao je na svojoj internetskoj stranici kako je htio imitirati svoju baku koja bi mu kao djetetu svaki put kad bi rekao nešto prosto stavila malo papra u usta. Ozge kaže kako jednom kad ljudi uvide, zahvaljujući USB napravi „Pepper Mouth", koliko je iritantan miris koji stvara njihov prost govor, shvatit će da on (prost govor) može imati i ozbiljnije posljedice. „Usto, miris je vrlo ustrajan. Baš kao i stvari koje tipkate i šaljete, tu  je da ostane. Zato bolje pazite!", piše Ozge.

Ali realno gledajući, pitanje je gdje bi i bi li uopće ova naprava mogla pronaći i stvarnu primjenu. Pojavila se ideja kako bi mogla poslužiti roditeljima koji bi njome kontrolirali jezičnu kulturu svoje djece na internetu ili bi se mogla naći u tvrtkama. Bilo kako bilo, vrijeme će pokazati.

24.06.2010. 12:35:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    frka
    24.06.2010. 15:13
    jao, ja to hoću za svog muža
Novi komentar
nužno
nužno