« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Uručene nagrade autorima najboljih Metro naslovnica

Iznimno uspješan kreativni natječaj Metro Expressa ukazao je na visoku kreativnost i onih koji nisu nagrađeni

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/CROPIX)
Više o

kino Europa

,

Nevena Rendeli

,

Uključi se !

,

Mladen Katanić

,

Vanesa Benković

U neformalnom ambijentu kina Europa u Zagrebu sinoć su se okupili sudionici prvog kreativnog natječaja ‘Postani urednik Metro Expressa na jedan dan - Uključi se’. Nagrade su dodijeljene autorima najbolja tri rada koji su objavljeni 23. lipnja u Metro Expressu, te autorici najbolje ilustracije. Stručni žiri pobjedničke radove izabrao je između čak 189 pristiglih naslovnica, što je ovu akciju učinilo vrlo uspješnom i dalo nam je poticaj da i dalje u svom radu ‘računamo’ na kreativne snage koji se svojim radom kritički osvrću na svijet oko sebe.

Voditeljica Nevena Rendeli zahvalila se svim sudionicima kreativnog natječana  te je na pozornici predstavila autore nagrađenih radova koji su zaista pokazali iznimnu kreativnost i angažman.
Treće mjesto osvojio je Darko Bosner kojem je nagradu za rad ‘Doručak na travi, 2008.’ uručila predsjednica Uprave Metropolisa, izdavača Metro Expressa - Vanesa Benković.

Drugo mjesto osvojo je svojim realistično-humorističnim radom Miloš Popović. Zbog njegove skice koja je jučer objavljena na zadnjoj stranici našeg lista, nekolicina ljudi se zabrinula se za nas misleći da je došlo do greške u tiskari. Nagradu za drugo mjesto Milošu Popoviću uručio je predstavnik Croatia osiguranja, gospodina Borislav Brkić, direktor zagrebačke Filijale Croatia osiguranja.

Prvo mjesto sa svojim radom ‘Vrli užurbani svijet’ osvojio je student Mladen Katanić iz Slavonskog Broda, koji svoje fakultetske dane prvodi u Zagrebu.  Mladom autoru na jedan dan svoju uredničku palicu prepustio mu je Zvonimir Krstulović, glavni urednik Metroa koji mu je i uručio novčanu nagradu od pet tisuća kuna.

Nagradu za najbolju ilustraciju koja najavljuje buduću suradnju s redakcijom Metroa dobila je Nora Mojaš sa svojim radom ‘Prikopčenost’.

Nakon dodjele nagrade uzvanici su uživali uz jazz izvedbi glazbenika Borne Šercera i Ante Gele. Rasprava o  najboljim naslovnicama i porukama koje su autori komunicirali bila je glavna tema razgovora.

Sasvim sigurno možemo reći da je brzina, kao obilježje suvremenog vremena, tema o kojoj se ima što za reći. Broj pristiglih radova to je i potvrdio. U narednim danima u Metrou ćemo predstaviti i neke od drugih pristiglih radova. A svim autorima zahvaljujemo se na angažmanu.

Mladen Katanić običan je čovjek koji želi živjeti mirnim i poštenim životom okružen sebi dragim ljudima. Dosta vremena provodi smišljajući raznorazne grafičke ideje, slušajući muziku, čitajući novine i knjige. Voli čitati romane anti-utopijske i socijalne tematike. Ljubitelj je kvalitetnih druženja u kojima se dešavaju žustre rasprave i gubljenje živaca. Voli kuhati i slušati zvuk dinstajućeg luka. Manijakalno obožava jesti grah i baklavu. Nada se da kvalitetu hrvatskog novinarstva neće u potpunosti pojesti ‘slobodno tržište’ i da će se ZUSP ponovo otvoriti da čovjek može u miru i jeftino popit piće ili dva, tri. Želi imati tijelo kao Bruce Lee i zarađivati dovoljno novca da bez problema može plaćati Zagrebački Holding. 

Miloš Popović rođen je 1967. g. u Zagrebu, prema diplomi je ing. elektrotehnike, a prema onom što nosi u srcu i radi već više od 13 godina - grafički dizajner. Nakon nekoliko studija u kojima je radio nedavno je otvorio tvrtku (www.goredesigngroup.com), postao direktor i konačno ostvario višegodišnji san - spavati s direktorovom suprugom. Konstantni mu je cilj postaviti na noge troje klinaca: Martina, Doriana i Taru, osloboditi suprugu Tajanu suvišnih poslova, a zahuktati poslove u studiju. Prije mirovine planira kupiti Harleya i sa suprugom i laptopom (ili već što bude u to vrijeme) krstariti domaćom obalom. 

Darko Bosnar završio je Grafički fakultet gdje je neko vrijeme bio demonstrator i asistent. Karijeru nastavlja u reklamnoj agenciji Imago gdje radi kao grafički dizajner. Velika strast i entuzijazam prema poslu rezultirali mnogobrojnim nagradama poput Rektorove nagrade, niza stručnih članaka, te pobjeda na različitim dizajnerskim natječajima u Hrvatskoj i šire. U svojim radovima uvijek pokušava otići korak dalje, te prikazati nešto novo i drugačije. Smatra važnim da poruka koju šalje u svojim radovima nije rezultat „prvoloptaške” ideje, već da je ona vidno rezultat detaljne i promišljene razrade smjera koji želi komunicirati.

Najbolje radove pogledajte u galeriji! 

Dori Mojaš - posebna nagrada

Jedina dama među nagrađenima bila je Dora Mojaš. Ona je zaslužila posebnu nagradu za najbolju ilustraciju.

Kako i priliči nije je zaobišao ni mirišljavi buket cvijeća.

Ugodno muziciranje

Nakon dodjele nagrada uzvanici su uživali uz jazz izvedbi glazbenika Ante Gele koji je muzicirao na gitari i Borne Šercera koji je zvukove proizvodio putem boca, na bocafonu..

Piše: Piše: Ivana Boras
24.06.2008. 01:36:31
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  marna
  24.06.2008. 16:22
  Skromni ste u pohvalama. Mnogi svjetski časopisi ( i ne samo časopisi) ne bi se postidjeli da im bilo tko od nagrađenih,(a i nenagrađenih) radi dizajn.
  Izgleda da po hrvatskim "bespućima" čuči još mnogo "Bruketa&Žinića "za izvoz.
  Ne treba nam nafta kad imamo maštu!
 2. avatar
  Webeto
  01.07.2008. 10:18
  Meni je samo žao što nisam uspio sudjelovati u akciji jer nemma nikakvog grafičkog predznanja i nadasve mi je zbog bilo krivo jer imam hrpu ideja ali ih ne znam realizirati. :(
Novi komentar
nužno
nužno