« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
STRAŠNO

Uragan Harvey opustošio i poplavio Teksas

Tropska oluja Harvey opustošila je teksašku obalu i usmrtila najmanje pet osoba, ali strahuje se da broj žrtva nije konačan

Uragan Harvey izazvao je nezapamćene poplave
Uragan Harvey izazvao je nezapamćene poplave (Arhiva)
Više o

Teksas

,

posljedice

,

uragan Harvey

Uragan Harvey izazvao je katastrofalne poplave zbog koji je Houston, kao i cijeli istok Teksasa paraliziran. Riječ je o najsnažnijoj oluji u posljednjih 50 godina, a gradonačelnik Houstona  Sylvester Turner izvijestio da je angažirano još 40 čamaca za spašavanje stanovnika iz poplavljenih kuća i prometnica.

Šokantna snimka dronom najbolje prikazuje razmjere uništenja koje je za sobom ostavio uragan Harvey.

U Houstonu će u ponedjeljak i dalje padati jaka kiša koju je donijela tropska oluja Harvey, što će pogoršati katastrofalne poplave koje su paralizirale četvrti najnapučeniji grad u SAD-u i prisilile stanovnike susjednih okruga na evakuaciju.

Harvey je teksašku obalu pogodio u petak kasno navečer snagom nezabilježenom u više od 50 godina, odnijevši najmanje dva ljudska života. Od tada se nalazi iznad obale i ondje bi se trebao zadržati još nekoliko dana. Škole, zračne luke i uredi u Houstonu su zatvoreni jer su ceste poplavljene, a voda u mnogim četvrtima doseže do prsa.

Jake kiše pogodile su područja udaljena više od 240 kilometara, podignuvši vodostaje rijeka koje sada prijete gradu.

Više od 50.000 ljudi evakuirano je iz dijelova okruga Fort Bend, oko 55 kilometara jugozapadno od Houstona, a rijeka Brazos ovaj bi tjedan trebala dosegnuti vodostaj od 18 metara, 4,3 metra iznad razine izlijevanja. To nije viđeno zadnjih 800 godina.

Riječ je o najgorim poplavama u povijesti Houstona, ističu meteorolozi.

U nekim obalnim dijelovima Teksasa ukupne padaline mogle bi do kraja tjedna iznositi 127 cm, što odgovara godišnjem prosjeku.

Američki predsjednik Donald Trump planira u utorak posjetiti Teksas. U petak je proglasio stanje elementarne nepogode, što je omogućilo slanje savezne pomoći.

Štete od poplava mogle bi odgovarati šteti koju je uzrokovao uragan Katrina, najgora prirodna katastrofa u američkoj povijesti, procjenjuju osiguravatelji.  

Tri tisuće pripadnika Nacionalne garde i garde države Teksas stižu u pomoć Houstonu i okolnom okrugu da pomognu u otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava izazvanih uraganom Harvey.

Guverner Teksasa Greg Abbott izjavio je da je 250 putova neprohodno u državi Teksas.

 

28.08.2017. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno