« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Ur vraćen iračkim vlastima

Arheološki lokalitet blizu Nasirije bio je zatvoreno od američke invazije na Irak 2003.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Irak

,

Babilon

,

Ur

,

arheološka lokacija

,

Abraham

,

Mezopotomija

,

Ur iz Haldeje

,

zigurat

Poznatu arheološku znamenitost Ur, gdje se prema Bibliji rodio Abraham, u srijedu su američke snage vratile iračkim vlastima kako bi to svjetsko nalazište bilo ponovno otvoreno za javnost, šest godina nakon invazije Iraka.

"Službeno objavljujemo da od naših američkih prijatelja preuzimamo nadzor nad ziguratom (hramom) u Uru", izjavio je guverner pokrajine Zi Kar, Taleb Kamel Hasan, na svečanosti ispred spomeničke znamenitosti u Uru.

"Abraham, otac svih proroka i svih vjeroispovijesti, rođen je ovdje", dodao je on.

Iračko ministarstvo turizma i starina najavilo je početkom travnja da bi ta svečanost trebala otvoriti put rehabilitaciji znamenitosti i ponovnom otvaranju za javnost.

Arheološki lokalitet koji se nalazi pored američke zračne baze Talil, blizu Nasirije, 350 km južno od Bagdada, zatvoreno je od američke invazije na Irak 2003.

Ur je jedan od najstarijih gradova Mezopotomije koji se počeo nastanjivati u šestom tisućljeću prije Krista. Bio je to važan grad između 4800. i 4500. godine prije Krista, poznat kao Ur iz Haldeje. Ur posjeduje najbolje sačuvani zigurat i carsko groblje.

Američka vojska vratila je Iračanima Babilon, smješten sjevernije, 1. prosinca 2006. ali su arheolozi kritizirali nepopravljivu štetu koju su nanijeli vojnici. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 12:36:18
Novi komentar
nužno
nužno