« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
10. GODIŠNJICA

Upoznajte prvi lezbijski bračni par

Anne-Marie Thus i Helene Faasen postale su 1. travnja 2001. prvi legalno vjenčan lezbijski par

Lezbijski bračni par
Lezbijski bračni par (MWN)
Više o

lezbijke

,

istospolni brakovi

,

lezbijka

Anne-Marie i Helene nikada nisu ni slutile da će biti prvi lezbijski bračni par na svijetu. "Oko nas su bili brojni novinari i fotografi, bilo je ludo. Shvatile smo se dogodilo nešto uistinu posebno kada smo upalile televizor i ugledale sebe na CNN-u", priča par koji 1. travnja slavi desetu godišnjicu braka.

Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala istospolne brakove, a Anne-Marie i Helene u bračnu luku su uplovile 2001. Još uvijek su sretne zajedno, a prve bračne godine protekle su im nešto drugačije nego što su očekivale. U posjet su im redovito dolazile medijske kuće sa svih strana svijeta.

"Došli su ljudi s kineske televizije koji su po našem stanu tražili slike s golim djevojkama. Bili su uvjereni da smo ih negdje sakrile", prisjeća se Anne-Marie. "Talijanski novinar bio je užasno preplašen. Susret s nama mu je teže pao od intervjua s Yasserom Arafatom! Zasitile smo se medijske pozornosti, no mislimo da je važno da se nastavimo boriti za prava homoseksualaca diljem svijeta", kaže Helene.

Par se rijetko susreće s negativnim komentarima. Obitelj i prijatelji u potpunosti su prihvatili njihov izbor. "Moja 88-godišnja baka ceremoniju je pratila uživo na televiziji", ponosno priča Anne-Marie i dodaje: "Zapravo, oduvijek smo bile otvorene, nismo se skrivale što je i nemoguće s dvoje male djece."

Nathan (10) i Myrthle (9) biološka su djeca Anne-Marie, a Helene ih je posvojila. Ponosne majke tvrde da djeca nemaju nikakvih problema zbog pomalo neobične obiteljske situacije. "Otac? Nemam ga. Ali bez brige: Imam dvije dobre mame", odgovara Myrthle kada je vršnjaci ispituju o situaciji kod kuće.

Piše: Iris Cohen, MWN
31.03.2011. 15:25:00
Novi komentar
nužno
nužno