« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
LUZER STOLJEĆA

Upoznajte čovjeka koji je iz ruku ispustio 35 milijardi dolara

Ronald Wayne prodao je svoj vlasnički ulog u Appleu za punih 800 dolara. Danas taj isti dio vrijedi više od 35 milijardi dolara

Fotografija vijesti
Više o

Apple

,

iPhone

,

Steve Jobs

,

Steve Wozniak

,

Ronald Wayne

Sve do prije nekoliko godina cijena od više desetaka tisuća dolara za neku memorabiliju iz svijeta računala na aukciji činila se kao loša šala.

Ipak, tvrtka Sotheby's iz New Yorka ne prodaje bilo kakav komad poslovne memorabilije, već ugovor u kojem stanoviti Ronald Wayne, poznatiji i kao tzv. „treći partner" u Appleu, prodaje svoj udio u tvrtki za tričavih 800 dolara, ostavljajući tvrtku u rukama Stevea Jobsa i Stevea Wozniaka.

Wayne je bio svojevrsna očinska figura Steveu Jobsu, a u tim je ranim danima bio i vlasnik 10 posto dionica Applea, koji je tada bio u velikim financijskim problemima. Danas tih 10 posto dionica vrijedi oko 35 milijardi američkih dolara.

Wayne i Jobs su se upoznali dok su obojica radili za Atari, a Jobs je iznimno cijenio sve savjete starijeg kolege, danas 77-godišnjaka. Wayne je već imao nekoliko loših iskustava s pokretanjem malih i novih tvrtki, stoga je odlučio da mu je pametnije povući svojih 800 dolara i spasiti što se spasiti da, nego ih pustiti da propadnu.

Ipak, u svom intervjuu koji je dao za časopis Bloomberg News Wayne je rekao kako nikada nije zažalio zbog te odluke, tvrdeći da bi ga rad u takvim uvjetima vrlo brzo potjerao u grob.

Je li to najgori slučaj samozavaravanja koji ste ikada vidjeli ili doista misli iskreno, ostavljamo vama na prosudbu.

30.11.2011. 16:42:00
Novi komentar
nužno
nužno