« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana
COOL

UpArt na nadvožnjaku

Ne propustite ovu zanimljivu upcycling umjetničku intervenciju u prolazu gradskog nadvožnjaka

UpArt
UpArt (Arhiva)
Više o

UpArt

U sklopu projekta održive umjetnosti u javnom prostoru - UpArt, ispod nadvožnjaka na križanju Savske ceste i Crnatkove ulice (kod Krivog puta), iznenadit će vas umjetnička instalacija Slap koja poziva na promišljanje o ponovnoj kreativnoj uporabi predmeta. Ovu sasvim drugačiju umjetničku instalaciju s potpisom vizualne umjetnice Jelene Petric možete pogledati do nedjelje, 25. kolovoza.

Umjetnička instalacija Slap izrađena je od viškova folije, pleksiglasa i plastične ambalaže, koji su preusmjereni s puta na deponij u umjetnički atelje, a sav prikupljeni materijal obrađivao se ručno s minimalnim ekološkim otiskom. Rad se osvrće na sve hitniju potrebu za osmišljavanjem i implementacijom rješenja koja koja bi smanjila utjecaj efekta urbanih toplinskih otoka i učinila podnošljivijima vruće ljetne dane u gradovima koji su ponajviše pogođeni klimatskom krizom i svake godine sve više osjete posljedice globalnog zatopljenja.

Slap je nastao kao rezultat kreativnog promišljanja ponovnog korištenja rabljenih i otpadnih predmeta, a kroz održivi umjetnički proces i transformaciju otpada u umjetnički rad sa svrhom, postaje primjer dobre prakse minimiziranja otpada i pružanja novog života iskorištenim predmetima te poticanja ekološkije umjetničke prakse. Riječ je o urbanoj intervenciji koja privremeno pretvara prometni prolaz u mjesto s novom namjenom koji prolaznicima, uz iskustvo javne umjetnosti, istovremeno nudi spas od vrućina te stvara novi kontekst s pozitivnim učinkom na mikroklimu ulice. 

Koncept i realizaciju umjetničke instalacije potpisuje Jelena Petric, koja je, zajedno s Jelenom Kovačev, zaslužna i za njeno oblikovanje i postav. Zvuk je oblikovao Leonard Lukinac , a iza razvoja projekta i kreativne produkcije stoji Ana Mikin.

Projekt UpArt pokreće udruga Umjetnost za grad 2022. godine, a Slap je treća u nizu umjetničkih upcycling intervencija koje njihov kreativni tim predstavlja u javnom prostoru. Prethodno su kroz umjetničku instalaciju Pupoljci u tunelu Grič istraživali ekološku umjetničku praksu kroz ponovnu kreativnu uporabu odbačenih plastičnih vrećica i cerada, neupotrebljivih kišobrana te ostataka metala iz proizvodnje.

Ne odustajte od starih i iskorištenih predmeta jer baš svaki od njih ima potencijal postati nešto novo, korisno i lijepo! 

Instalacija Slap predstavlja se u sklopu UpArta, projekta održive umjetnosti u javnom prostoru koji naglasak stavlja na recikliranje i upcycling materijala, uz podršku Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija. UpArt se posebno zahvaljuje partnerima koji su dali svoj doprinos realizaciji ove intervencije: HŽ Infrastruktura d.o.o., Arto d.o.o., Turistička zajednica grada Zagreba, Krivi put, Folije Fenestra i TG Art.

Više informacija: www.instagram.com/upartprojekt.

23.08.2024. 09:07:00
Novi komentar
nužno
nužno