« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Upalite svjetlo, javne udruge u regiji rade netransparentno

Razina transparentnosti javnih udruga u Hrvatskoj, BiH i Crnoj Gori je zabrinjavajuće niska

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

privatizacija

,

Transparency International Hrvatska

,

netransparentnost

,

javna nabava

,

uhićen Ratko Mladić

Nevladine udruge iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, uključene u regionalni projekt podizanja transparentnosti tijela javne vlasti pod nazivom "Upalite svjetlo", predstavile su danas prve rezultate istraživanja, po kojima razina transparentnosti javnih institucija nije na zavidnoj razini ni u jednoj od spomenute tri države.

Predstavnici Transparency Internationala iz Hrvatske i BiH te Mreže za afirmaciju nevladinog sektora iz Crne Gore izvijestili su na konferenciji za novinare u Zagrebu da su ispitivali slobodu pristupa informacijama u području privatizacije i javne nabave.

Voditeljica projekta Marina Lasić poražavajućim je ocijenila da Transparency International Hrvatske, za razliku od udruga iz BiH i Crne Gore, nije od nadležnih tijela, među kojima ni od Hrvatskog fonda za privatizaciju, dobio ni jedan odgovor na šest upućenih zahtjeva za pristup informacijama.

Prigovorila je i jer Hrvatska još uvijek nije potpisala Konvenciju u pravu na pristup službenim dokumentima Vijeća Europe, te što je vlada iz svog prijedloga izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama izbacila povjerenika za pristup informacijama kao neovisnog tijela.

Traženje informacija je skupo

Nina Stevanović iz Transparency Internationala BiH je kao najveći problem u svojoj zemlji navela visoke troškove umnožavanja i dostavljanja informacija, što, upozorila je, izravno obeshrabruje one manje platežne moći da traže informacije od tijela javne vlasti.

Iako je određen broj tih tijela obuhvaćenih istraživanjem u zakonskom roku odgovorio na upućene zahtjeve, dostavljene informacije nisu bile u propisanoj formi rješenja, što onemogućava podnositelja zahtjeva da nastavi postupak i time ostvari svoja prava iz Zakona o pravu na pristup informacijama, kazala je.

Predstavnici udruga najavili su da će u petak u Zagrebu, Sarajevu i Podgorici organizirati "performanse" na kojima će građane upoznavati s procedurom traženja informacija od tijela javne vlasti te pomagati u ispunjenju zahtjeva, pa ih i ispunjavati u ime građana koji žele ostati anonimni.(hina/metro-portal)


21.07.2010. 13:40:00
Novi komentar
nužno
nužno