« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
OBITELJSKE VEZE

Unuk Mao Zedonga postao general

Mao Xinyu je s 40 godina postao najmlađi tako visokorangirani časnik Kineske narodnooslobodilačke armije

mao zedong xinyu
mao zedong xinyu (Wikipedia)
Više o

Mao Zedong

,

tehnike upoznavanja

Mao Xinyu, unuk Mao Zedonga, vođe kineske revolucije, promaknut je u generala Kineske narodnooslobodilačke armije i s 40 godina postao je najmlađi tako visokorangirani časnik, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Mao Xinyu je promaknut u generala na svečanosti u nedjelju na kojoj su objavljena i druga promaknuća u sklopu proslave 83. godišnjice osnutka Kineske narodnooslobodilačke vojske.

Mao radi kao znanstvenik u Vojnoj akademiji u Pekingu, a njegovo promaknuće kritizirali su komentatori na društvenim stranicama jer drže da ga duguje obiteljskoj vezi s Velikim vođom, a ne vlastitim postignućima. Glasnogovornik Vojne akademije branio je, međutim, unuka tvrdeći da je sve zaslužio vlastitim radom.

Na jednome skupu organiziranom u sklopu godišnjeg zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa Mao Xinyu je navodno branio djedovu ideologiju ocijenivši kako nije "zastarjela i da bi trebala biti primijenjena u današnjem ratu informacijama".

Mao Zedong proglasio je Narodnu Republiku Kinu 1949. godine. Još ga brojni Kinezi smatraju nacionalnim junakom iako bi i on osobno mogao biti odgovoran za 30 milijuna mrtvih od gladi zbog propasti njegova gospodarsko-socijalnog programa Veliki skok naprijed iz 1958., te ideološke čistke tijekom Kulturne revolucije koja je okončana 1976. njegovom smrću. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 12:30:56
Novi komentar
nužno
nužno