« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
OSVRT

Univerzum anđela Željka Prsteca

Da bi čovjek mogao stvoritri takav anđeoski specifičan, ciklus koji nastaje dugogodišnjim kontinuiranuim radom, mora biti najprije pjesnik

Prstecovi anđeli su samosvojni
Prstecovi anđeli su samosvojni (Miroslav Pelikan)
Više o

anđeli

,

Miroslav Pelikan

,

Željko Prstec

Željko Prstec, suvremeni hrvatski slikar iz Varaždina, kreator je opusa (kome je posvetio cijeli svoj život, radeći marno i danas, nesmanjenom žestinom ) doista nesvakidašnjeg svijeta, univerzuma anđela, koji su se nježno pojavili u našim životima, najprije na sjeveru Hrvatske, u već spomenutom gradu, da bi se ubrzo poput vjetra raskrilili iznad nas, među nama, u nama.

Da bi čovjek mogao stvoritri takav anđeoski specifičan, ciklus koji nastaje dugogodišnjim kontinuiranuim radom, mora biti najprije pjesnik jer samo pjesnici razumiju i govore nesvakodnevnim jezicima, koriste rijetke i udaljene nebeske riječi, pretvarajući ih u linije i ovale, rađajaći simpatična mala, dječja tijela s krilima i nevinim osmjesima i licima pravednosti i ljubavi.

Ljubavi koju na kraju svega, uvijek možemo očekivati od njih, od anđela jer oni su uvijek pored nas, vječno i kada ih vidimo i osjetimo i kada mislimo i čini nas ili znamo, kako ih nema, kako ustvari ne postoje, kako je to samo zgodna priča a oni se nevidljivi osmjehuju i opraštaju svesrdno našu neupućenost, neznanje.

Prstecov ciklus je u cjelosti izvoran iako motiv postoji od pamtivijeka, slikar ga je lijepo i odmjereno ukomponirao i u u vedute svoga baroknog grada, u prostore neposrednih krajobraza, u različitim dobima dana i vremenskim razdobljima.

Svaki je Prstecov anđeo samosvojan, njegov se lik i gesta ne ponavlja, on ima svoje jedinstveno lice i ponašanje, njegove su kretnje prepoznatljive.

Prstecovi anđeli žive unutar slikarevih slika, na diptisima , kao figurine u svjetlosnim efektima, često popraćeni s nekoliko fino odabranih riječi u lokalnom idiomu i svi su oni dio neponovljivog univerzma anđela Željka Prsteca.

U Prstecovom opusu dominiraju dvije boje, plava i bijela, svojom odmjerenom nazočnošću u gracilnoj konstrukciji suptilnih svjetovnih i nebeskih krajobraza.

Prstec je izgradio vlastiti svijet, začudne imaginacije, dugotrajno fokusiran na naizgled jednostavan a istodobno i tako složen motiv anđeoskih bića, koji je uprizoren na nizu slika, diptiha, vjenčića i svjetlosnih konstrukcija.

Kao potporu svome opusu Željko Prstec je izgradio, stvorio i Muzej anđela u Varaždinu s nizom aktivnosti, koji funkcionira vrlo uspješno i učinkovito.

Ciklus anđela varaždinskog umjetnika Željka Prsteca doista je izniman u suvremenoj produkciji, kako u likovnoj izvedbi tako i u odabiru i tretmanu motiva.

Piše: Miroslav Pelikan
04.12.2017. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno