« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
MARIBOR JE SPREMAN

Univerzijada u Mariboru 2013. unatoč štednji i krizi

Prepolovljeni proračun bez gradnje novih objekata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.universiademaribor.org)
Više o

Univerzijada

,

Maribor

Zimska Univerzijada u Mariboru 2013. godine bit će održana unatoč ekonomskoj krizi, ali će njen proračun biti prepolovljen i vjerojatno se neće ići u gradnju novih sportskih objekata.

Slovenska vlada kasni već sedam mjeseci s uplatom tri milijuna eura za dobivanje organizacijskih prava na tu priredbu, ali je ministar za školstvo i šport Igor Lukšič mariborskom gradonačelniku Francu Kangleru obećao da održavanje velike sportske priredbe nije upitno iako su troškovi u međuvremenu s nekih ocjena od tridesetak milijuna narasli čak na 200 milijuna eura, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji predlaže da se troškovi Univerzijade smanje na taj način da se ne ide u gradnju novih objekata.

Upitna je u prvom redu gradnja čak triju predviđenih dvorana s ledenom površinom za hokej i curling, te jedne nove skakaonice. To bi se, navodi list, moglo riješiti na način na koji su Talijani održali Univerzijadu 2003. godine. Bogatija zemlja i u bolja vremena odlučila se tada na štednju, pa su skijaški skokovi i turnir hokeja na ledu održani u susjednoj Austriji, piše list.

S druge strane, navodi "Dnevnik" bilo bi sramota odustati od Univerzijade kad je zakon o mariborskoj Univerzijadi u parlamentu u ožujku prošle godine usvojen sa 71 glasom za i nijednim protiv.

Bilo bi, navodi list, isto tako sramota odustati od dobivene priredbe nakon što se Slovenija za nju i ranije neuspješno kandidirala, a onda napokon uspjela, ali bi troškove trebalo smanjiti i ne popuštati lokalnim interesima loji žele na račun nje ojačati lokalnu sportsku infrastrukturu, iako je u Sloveniji već priličan broj skijališta, skakališta i dvorana za hokej. (hina/metro-portal)

11.02.2009. 16:37:36
Novi komentar
nužno
nužno