« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
INOVATIVNIM IDEJAMA DO PROSPERITETA

Unaprijedite vlastiti biznis kreativnošću - talentom 21. stoljeća

Globalno istraživanje pokazalo je da velike kompanije najviše cijene i traže kreativne osobe jer smatraju da ih one mogu održati na čelu tržišne utrke, te im osigurati prosperitet

Fotografija vijesti
Više o

nezaposlenost

,

kreativnost

,

posao

,

razgovor za posao

,

karijera

,

traženje posla

,

vještine

,

posao u inozemstvu

,

zapošljavanje u inozemstvu

,

oglasi za posao

Laički definirano kreativnost je mogućnost da se stvara nešto novo, a sami pojam nas automatski asocira na književnost i umjetnost. No, kreativnost je vrlo bitna za napredak i uvođenje inovacija u svim segmentima ljudskog djelovanja, od ekonomije i gospodarstva do znanosti i inženjerstva.

Kreativnost je najčešće povezana s genijima i neki je smatraju nasljednom osobinom, no ne strahujte ako vam vaši roditelji nisu prenijeli gene za stvaranje nečeg novog jer mnogi znanstvenici smatraju da se kreativnost može steći tokom života, odnosno naučiti.

Globalno istraživanje koje je proveo IBM, intervjuirajući preko 1500 direktora velikih kompanija, pokazalo je da kompanije najviše cijene i traže kreativne osobe jer smatraju da je to talent 21. stoljeća koji im može osigurati prosperitet i održat ih na čelu tržišne utrke.

Da bi iskoristili puni potencijal kreativnost u vlastite svrhe morate zaposliti ljude koje krasi taj talent, te osigurati radni prostor koji potiče razvoj novih ideja, no postoje mnogi drugi savjeti koji će vam pomoći da unaprijedite vlastiti biznis, ali i probuditi vašu kreativnost, piše Mashable.

Kreativnost zaposlenika

Zaposlite kreativce - Iako su najvažnije primarne vještine kandidata, poput marketinga, financija ili inženjerstva, nemojte izgubiti iz vida njegove eventualne kreativne vještine. Gledajući na duge staze kreativne osobe svojim inovativnim idejama mogu vam donijeti ogromnu zaradu.

Procijenite dosadašnje radnike - Obratite pozornost na trenutne zaposlenike jer se među njima mogu skrivati idejni genijalci, pa kako bi do maksimuma iskoristili njihove kreativne vrline zadužite ih da vode važne projekte ili ih postavite na čelo timova.

Vježbajte kreativno razmišljanje - Postoje razne metode i tečajevi kojima se može potaknuti kreativno razmišljanje, bez obzira jeste li se rodili s tom vještinom ili ne. Jedan od najvećih genija 20. stoljeća, Albert Einstein, je jednom prilikom kazao: "Ja nisam pametniji od drugih, ja samo više razmišljam".

Međusobni odnos

Naučite iz marketinga - Nema plodnijeg tla za razvoj kreativnih misli i vještina od marketinga. Smišljanje inovativnih reklama ili upečatljivih slogana tvrtke pozitivno će utjecati na vašu kreativnost ili vaših zaposlenika. Kvalitetan i inovativan marketing znači poslovni uspjeh.

Mjesto za kontemplaciju - Vaši zaposlenici, a i vi osobno, trebate mjesto na koje možete pobjeći kako bi bili sami sa svojim mislima i maknuli se od graje i ostalih smetnji koje su normalne za produktivna radna mjesta. Stručnjaci tvrde da samoća potiče kreativno razmišljanje, inkubaciju i brušenje inovativnih ideja.

Igra - Stručnjaci preporučaju team building kako bi se zaposlenici međusobno upoznali, ali i izbacili sve negativne emocije koje mogu blokirati kreativne procese. Nije nužno da organizirate paintball ili zajedničko degustiranje vina u nekoj zagorskoj kleti, nego možete imati zasebnu prostoriju za rekreaciju gdje se može odigrati partija pikada ili stolnog nogometa.

Izmiješajte zaposlenike - Multikulturalni timovi i timovi u kojima su zastupljena oba spola imaju dokazanu veću produktivnost.

Posjetite stranku - Ideje najbolje dolaze kada ih se stavi u kontekst okolnosti i potreba stranke koja vas je angažirala. Dopustite da vam stranka kaže svoje viđenje rješenja, prikupljate njene ideje koje ćete obogatiti svojom kreativnošću.

Fizičko okruženje

Otvoren prostor - Neka vaš ured ili radno mjesto bude što prostranije i bez previše stvari koje bi ga vizualno, ali i fizički zakrčile. Neurednosti i prenatrpani prostor odvlači pozornost i uništava koncentraciju, a time se zaustavljaju kreativni procesi.

Prijateljsko okruženje - Kako bi se zaposlenici osjećali što opuštenije na radnom mjestu trebate svakome radniku omogućiti mjesto koje bi bilo samo njegovo. Vlastiti ured ili stol na kojemu će on imati apsolutnu slobodu jer neki ljudi najbolje rade u kršu tzv. kreativnom neredu, dok drugi vole da im je sve na svojemu mjestu.

10.11.2011. 10:37:49
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Corian
    11.11.2011. 15:41
    E da... kreativnost je genijalna stvar, šteta što ju čovjek jednostavno ne može "uključiti" prema potrebi
Novi komentar
nužno
nužno