« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
STRAH OD KRŠENJA MIRA

UN zabrinut zbog masivne kupovine oružja za policiju u Sijera Leoneu

"Sijera Leone nije pod zabranom uvoza oružja, ali s obzirom na napredak u uspostavi mira i sigurnosti u zemlji i razmjerno nisku stopu kriminala, pitamo se zašto bi policiji trebalo takvo oružje". rečeno je

Fotografija vijesti
Više o

oružje

,

UN

,

policija

,

Sijera Leone

Posebni UN-ov izaslanik u Sijera Leoneu zatražio je u četvrtak od vlade tumačenje u vezi s kupnjom oružja vrijednog više milijuna dolara namijenjena jednom odjelu policije u Sijera Leoneu, javlja Hina. 

Na sjednici Vijeća sigurnosti posvećenoj Sijera Leoneu, Michael von der Schulenburg istaknuo je da ta isporuka oružja izvršena u siječnju potiče "veliku zabrinutost".

To "jurišno oružje" namijenjeno je jednoj paravojnoj postrojbi, odjelu za operativno djelovanje, čiji se broj pripadnika nedavno povećao. Ta isporuka obuhvaća "strojnice i ručne bacače", dodao je.

"Sijera Leone nije pod zabranom uvoza oružja, ali s obzirom na napredak u uspostavi mira i sigurnosti u zemlji i razmjerno nisku stopu kriminala, pitamo se zašto bi policiji trebalo takvo oružje", istaknuo je.

"Želim da vlada dade obrazloženje u vezi s tim informacijama i, ako se one pokažu točne, da kaže kako će upotrijebiti to oružje".

Predsjednički izbori raspisani za 17. studenog bit će "velik izazov za demokraciju koja se rađa" u Sijera Leoneu, ocijenio je UN-ov čelnik.

Zemlja "mora uspjeti na ovom važnom ispitu u njezinoj povijesti i spriječiti zloduhe povijesti da ponovo ožive", dodao je.

U građanskom ratu u Sijera Leoneu (od 1991. do 2002.), jednom od najkrvavijih u Africi, poginuli su i ranjeni desetci tisuća ljudi.

Michael von der Schulenburg će uskoro napustiti dužnost UN-ova izaslanika i to, kako navode diplomati, nakon pritužba vlade u Freetownu koja je od UN-a zatražila njegov opoziv.

Na kraju sjednice zamjenik britanskog veleposlanika Philip Parham upozorio je, ne imenujući izravno Shuleburga, da UN mora "koliko je god moguće nastojati da ne ostavlja dojam kako vlada u zemlji domaćinu može odlučivati o vodstvu UN-ova izaslanstva zbog razloga koji nisu valjani".

22.03.2012. 21:59:45
Novi komentar
nužno
nužno