« Svijet
objavljeno prije 12 godina
MORATORIJ NA SVA POGUBLJENJA

UN traži od Iraka da odgodi izvršenja smrtnih kazni

Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a, zabrinut je u Iraku zabilježeno kontinuirano povećanje primjene smrtne kazne

Fotografija vijesti
Više o

Irak

,

Ban Ki-moon

,

UN

,

smrtna kazna

,

pogubljenje

Irak treba uvesti moratorij na pogubljenja u zemlji, koja bilježi oštar porast broja izvršenih smrtnih kazni u posljednjih nekoliko mjeseci, upozorio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u izvješću objavljenom u srijedu, javlja Hina. 

Ban je rekao da je "zabrinut zbog kontinuirane i povećane primjene smrtne kazne" u Iraku. Prema njegovu izvješću, u Bagdadu je između prosinca 2011. i veljače 2012. pogubljeno 80 osuđenika, u usporedbi sa 68 u razdoblju siječanj-studeni 2011.

Većina pogubljenih osuđeni su prema iračkim zakonima o borbi protiv terorizma, navodi se u izvješću glavnog tajnika.

"Zato pozivamo iračke vlasti da uvedu moratorij na primjenu smrtne kazne", rekao je on.

U ožujku je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International objavila da je povećan broj pogubljenja izvršenih u svijetu prošle godine, uglavnom zbog porasta uporabe smrtne kazne u Iraku, Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Ban je također izrazio zabrinutost zbog povećanja broja poginulih civila u Iraku u mjesecima nakon odlaska američkih vojnika. Rekao je da su 302 civila ubijena u nasilnim napadima u siječnju, što je najveći mjesečni broj poginulih civila od 2007.

Vojske i policijske snage često su meta napada u Iraku, gdje se bombaški napadi i pucnjave i dalje događaju gotovo svakodnevno.

Iračko krilo Al Kaide i srodne sunitske muslimanske pobunjeničke skupine objavile su da unatoč povlačenju američkih snaga neće položiti oružje i nastavit će borbu protiv vlade u Bagdadu kojim dominiraju većinski šijiti.

Oni su preuzeli odgovornost za gotovo sve veće napade u ovoj godini, izvodeći koordinirane napade diljem zemlje, otprilike jednom mjesečno od odlaska Amerikanaca.

05.04.2012. 07:36:38
Novi komentar
nužno
nužno