« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
treći kamenčić od sunca

UN se bavi klimatskim promjenama

Članice UN-a okupljaju se na konferenciji u Ženevi kako bi osigurali funkcioniranje ranog upozoravanja na tsunamije i uragane

(Getty Images)
Više o

UN

,

Ženeva

,

klimatske promjene

,

svjetska konferencija o klimi

Svjetska konferencija o klimi okupit će na pet dana zemlje članice UN-a kako bi se državama pomoglo nositi s posljedicama klimatskih promjena, kao što su povećanje poplava i suša.

Cilj konferencije ujedno je i stvaranje međunarodnog okvira koji bi osigurao rano upozoravanje na tsunamije i uragane.

Također se planira osigurati obavještavanje zabačenih afričkih regija o prijetećim katastrofama, prije svega o sušama i poplavama.

Na predstojećoj konferenciji neće se, za promjenu, razgovarati o smanjenju potrošnje fosilnih goriva ili emisiji stakleničkih plinova, iako ekolozi govore da su te teme neizbježne ako želimo usporiti globalno zagrijavanje.

Umjesto toga tražit će se rješenja kako pomoći državama da se nose s posljedicama uzrokovanima samim klimatskim promjenama.

Šira rasprava i teži pregovori o nadomještanju Kyoto sporazuma iz 1997. morat će pričekati do summita u Kopenhagenu u prosincu ove godine.

Znanstvenici ipak tvrde da je ova konferencija u Ženevi ključna jer se brojni efekti klimatskih promjena događaju već sada.

31.08.2009. 13:22:07
Novi komentar
nužno
nužno