« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
OD 2011.

UN proglasio Desetljeće akcije cestovne sigurnosti

Iz HAK-a poručuju da će aktivno sudjelovati u svim aktivnostima koje će proizaći iz ove rezolucije čime će i Hrvatska dati svoj doprinos

(Dreamstime)
Više o

promet

,

UN

,

HAK

,

Desetljećem akcije cestovne sigurnosti

,

cestovna sigurnost

Generalna Skupština Ujedinjenih naroda (UN) je usvojila rezoluciju kojom razdoblje od 2011. do 2020. godine proglašava Desetljećem akcije cestovne sigurnosti, priopćio je danas Hrvatski autoklub (HAK).

Rezolucija je usvojena nakon višegodišnjih brojnih aktivnosti Svjetske automobilističke organizacije (FIA), Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i desetaka nacionalnih autoklubova.

HAK pozdravlja ovu odluku Ujedinjenih naroda i doživljava je i kao svoj uspjeh jer se međunarodna zajednica njome uključuje u rješavanje vrlo opasnog i sveprisutnog problema.

Predsjednik Hrvatskog autokluba Ivo Bikić ističe da je HAK godinama bio aktivan u promoviranju povećanja cestovne sigurnosti u našoj zemlji, s čime će nastaviti i dalje i ističe da će se uspjeh ove akcije u sljedećih deset godina mjeriti samo u spašenim životima.

HAK će predlagati i aktivno sudjelovati u svim aktivnostima koje će proizaći iz ove rezolucije, sa svim zainteresiranim partnerima iz naše zemlje. Hrvatska će time dati svoj doprinos globalnim nastojanjima za smanjenje stradavanja u cestovnom prometu, ističe se u priopćenju.

U nacionalnom auto klubu navode i da je UN reagirao na brzo rastuću globalnu krizu - svake godine u svijetu u cestovnom prometu pogine 1,3 milijuna ljudi, a očekuje se dramatično povećanje brojki zadrže li se negativni trendovi. Procjene vodećih svjetskih stručnjaka govore da značajna koordinirana aktivnost u cestovnom prometu u svijetu ima potencijal spašavanja pet milijuna života tijekom deset godina i prevencije još 50 milijuna ozbiljnih ozljeda.

Odluka UN-a predstavlja snažnu podršku radu svih autoklubova, FIA-e i drugih organizacija koje su dugo pozivale na akciju i poduzimanje mjera s kojima bi se povećala cestovna sigurnost. Odluka ujedno predstavlja i priznanje kampanji "Make Roads Safe" koju je HAK u Hrvatskoj provodio pod nazivom "Učinimo ceste sigurnima", stoji u priopćenju HAK-a. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 11:22:28
Novi komentar
nužno
nužno