« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
APEL

UN poziva Afganistan da pojača zaštitu ljudskih prava

Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je od afganistanske vlade da pojača zaštitu ljudskih prava, te da počne rješavati problem korupcije u zemlji

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

UN

,

ljudska prava

,

Vijeće sigurnosti UN-a

UN-ovo Vijeće sigurnosti pozvalo je u srijedu afganistansku vladu da pojača zaštitu ljudskih prava i da počne rješavati problem korupcije u zemlji, produljivši za godinu dana mandat međunarodne koalicije koja se bori s talibanima, javlja HIna.

Produljenje mandata NATO-vih snaga u Afganistanu (ISAF) događa se u času kada je afganistanska vlada u nedavnom UN-ovu izvješću optužena da "sustavno" muči zatvorenike.

U rezoluciji Vijeća ističe se potreba "novog napretka" afganistanske vlade u jačanju pravosudnih ustanova "u obnovi i reformi zatvora, te poštovanju zakona i ljudskih prava".

Petnaest članica Vijeća pozivaju "na daljnje napore afganistanske vlade u borbi s korupcijom, u promicanju transparentnosti i jačanju odgovornosti".

SAD i druge zapadne zemlje koje sudjeluju u ISAF-u nastoje pojačati potporu vladi predsjednika Hamida Karzaija, dok počinju povlačiti svoje vojnike iz zemlje.

12.10.2011. 22:21:53
Novi komentar
nužno
nužno