« Svijet
objavljeno prije 14 godina
DOSTA JE BILO

UN naložio Izraelu prekid blokade Pojasa Gaze

UN-ov odbor za ljudska prava je Izraelu rekao da osigura da Palestinci na okupiranim teritorijima mogu uživati temeljna građanska prava i političke slobode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

UN

,

pojas Gaze

,

ljudska prava

,

blokada

Izrael mora prekinuti vojnu blokadu Pojasa Gaze i pozvati neovisnu misiju da istraži i utvrdi činjenice o njegovu napadu na flotilu koja je prevozila humanitarnu pomoć za Gazu, rekao je UN-ov odbor u petak.

UN-ov odbor za ljudska prava također je Izraelu rekao da osigura da Palestinci na okupiranim teritorijima mogu uživati temeljna građanska prava i političke slobode koje je međunarodnim ugovorom Izrael obećao osigurati. Izrael smatra da međunarodni ugovor o građanskim i političkim pravima ne vrijedi za okupiranu Zapadnu obalu i Gazu, ali da ti sporazumi vrijede za tamošnje židovske naseljenike, rekla je članica odbora Christine Chanet.

>> Blokada Pojasa Gaze mora se ukinuti

"U pisanim izraelskim odgovorima odboru može se vidjeti potpuna diskriminacija u pogledu uživanja koristi iz ugovora", rekla je na konferenciji za tisak. Neobvezujuće preporuke odbora stavljaju Izrael pod dodatni pritisak da objasni što se dogodilo u njegovu napadu 31. svibnja na flotilu s pomoći za Gazu u kojem je devet turskih propalestinskih aktivista ubijeno. (hina/metro-portal)

30.07.2010. 20:11:00
Novi komentar
nužno
nužno