« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ODVJETNIK ŽRTAVA:

UN mora preuzeti odgovornost za Srebrenicu

Međunarodnu organizaciju i Nizozemsku tereti se jer nisu spriječile pokolj koji se dogodio u srpnju 1995.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

genocid

,

Srebrenica

,

Srebrenica genocid

,

Marko Geritsen

Odvjetnik koji zastupa obitelji žrtava u Srebrenici izjavio je u četvrtak pred nizozemskim sudom da Ujedinjeni narodi moraju preuzeti odgovornost za masovni pokolj tijekom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Haški sud za ratne zločine ocijenio je srebrenički pokolj u kojem je pobijeno 8.000 muslimana, genocidom. Članovi obitelji srebreničkih žrtava tražili su 2008. ukidanje imuniteta UN-u i tužili međunarodnu organizaciju i Nizozemsku jer nisu spriječile pokolj koji se dogodio u srpnju 1995.

Odvjetnik Marko Geritsen, koji zastupa 6.000 članova obitelji žrtava, rekao je na sudu da rođaci ubijenih traže istinu, priznanje i odštetu za posljednjih 15 godina. Kritizirao je UN jer se nije pripremio za obranu.

"Ovakav pristup UN-a dokaz je nedostatka poštovanja prema tisućama žrtava koje se zlostavljalo, protjerivalo i ubijalo, usprkos nazočnosti UN-ovih vojnika", rekao je Geritsen. Usto je kritizirao Nizozemsku optuživši ju da "igra dvostruku ulogu".

Geritsen je kazao da Nizozemska s jedne strane tvrdi da ju se ne može držati odgovornom za događaje u Srebrenici i prebacuje odgovornost na UN, a istodobno se zauzima za imunitet međunarodne organizacije.

Odvjetnici članova obitelji srebreničkih žrtava zalažu se za presudu da UN nema imunitet i da je odgovoran za pokolj. Povrh toga, žele da slučaj predaju na Europski sud pravde, ako ga ne riješi nizozemsko pravosuđe. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 07:11:00
Novi komentar
nužno
nužno