« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NAPORI IAEA

UN i dalje pregovara sa S. Korejom o nuklearnoj inspekciji

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i dalje nije postigla dogovor s Pjongjangom da inspektori provjere nuklearni program Sjeverne Koreje

Više o

SAD

,

UN

,

Sjeverna Koreja

,

IAEA

,

nuklearni program

,

inspekcija

UN-ova Agencija za nuklearnu kontrolu u četvrtak je objavila da su još u tijeku razgovori sa Sjevernom Korejom o mogućem posjetu inspektora, unatoč tomu što je SAD suspendirao planove o slanju pomoći u hrani zbog najavljenog sjevernokorejskog lansiranja rakete, javlja Hina.

"Konzultacije su još uvijek u tijeku", rekao je za France presse predstavnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Gill Tudor.

"Još nema odluke o posjetu, kao ni odluke o tomu hoće li šef IAEA Yukiya Amano otići u posjet", rekao je.

Krajem veljače Washington je objelodanio sporazum između SAD-a i Sjeverne Koreje o prekidu sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i programa obogaćenja urana u zamjenu za američku pomoć od 240.000 tona hrane.

Prošli je tjedan visoki sjevernokorejski dužnosnik izjavio kako je njegova zemlja pozvala IAEA da pošalje svoje inspektore, a nakon dva dana Agencija je priopćila da je počela razgovore s Pjongjangom o mogućem posjetu.

No u srijedu je dužnosnik Pentagona rekao kako su planovi o slanju pomoći u hrani suspendirani jer je Sjeverna Koreja objavila da će lansirati satelit između 12. i 16. travnja. Zapadne sile i azijski susjedi Sjeverne Koreje od te su zemlje zatražili da odustane od lansiranja, budući da takav potez vide kao probu balističke rakete, što je Pjongjangu zabranjeno rezolucijom UN-a.

29.03.2012. 16:41:45
Novi komentar
nužno
nužno