« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
IZVANREDNI SASTANAK

UN će razmatrati sankcije protiv libijskih vlasti

Vijeće sigurnosti UN-a trebalo bi se sastati kako bi razmotrilo nacrt rezolucije o sankcijama protiv libijskih čelnika koji, da bi ostali na vlasti, u krvi guše narodni ustanak

Više o

Moamer Gadafi

,

Libija

,

sankcije

,

Ujedinjeni narodi

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen izjavio je da je sazvao izvanredni sastanak vijeća NATO-a za petak poslijepodne na kojem će se razgovarati o situaciji u Libiji, prenosi Hina. Također je rekao da će se sastati s ministrima obrane Europske unije kako bi razmotrili pružanje pomoći potrebitima i evakuaciju stranaca iz zemlje.

Europska unija trebala bi razmotriti mjere protiv Libije, kazala je u petak visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. U izjavi novinarima pred sastanak ministara obrane Europske unije u Mađarskoj, rekla je da će EU u sljedećih nekoliko dana razmotriti zabrane putovanja i zamrzavanje imovine.

Američki predsjednik Barack Obama savjetovao se s čelnicima Francuske, Britanije i Italije u četvrtak kasno navečer o poduzimanju mjera protiv libijskog čelnika Moamara Gadafija. Dvije stranice na društvenoj mreži Facebooku pozivaju na masovne prosvjede u libijskoj prijestolnici Tripoliju u petak nakon molitvi.

Vladine snage sukobljavaju se s pobunjenicima u borbi za kontrolu nad gradovima nedaleko od Tripolija. Gadafijevi vojnici drže pod kontrolom Tripoli nakon gušenja protuvladinih prosvjeda prije nekoliko dana, a stanovnici zbog straha ne izlaze iz svojih domova osim ako ne moraju ići po namirnice.

Libijska državna televizija je javila da vlada povećava plaće i subvencije za hranu, a donijela je i odluku o posebnom doplatku za sve obitelji u svom prvom pokušaju da dobije potporu građana otkako je počela pobuna. Svaka obitelj dobit će 500 libijskih dinara (400 američkih dolara) za hranu koja je poskupjela, a plaće za neke kategorije zaposlenih u javnom sektoru porast će za 150 posto, navodi televizija.

25.02.2011. 11:31:39
Novi komentar
nužno
nužno