« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
hrvatski grafičar

Umro Virgilije Nevjestić

Grafičar, slikar i pjesnik umro je u Parizu

Više o

Virgilije Nevjestić

Hrvatski grafičar, slikar i pjesnik Virgilije Nevjestić nakon duge i teške bolesti umro je u utorak ujutro u Parizu u dobi od 73 godine, potvrđeno je Hini iz veleposlanstva RH u Parizu.

Nevjestić je umro u bolnici La Tourelle u pariškom predgrađu L'Hay-les-Roses, u kojoj se liječio od rujna prošle godine.

Rođen u Kolu kraj Tomislavgrada 22. studenog 1935., Nevjestić je diplomirao na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu 1963. te je tri godine poslije završio specijalni odjel za grafiku. Od 1968. živio je u Parizu. Godine 1987. osnovao u Parizu L’académie Virgile gdje je predajvao specijalni tečaj grafike. Predavao i na Francuskom institutu za restauraciju umjetničkih djela. U njegovoj grafici prevladava narativna i nadrealna komponenta; umnažanjem figuralnih pojedinosti, u sprezi s poetskom projekcijom djetinjstva i zavičaja, postiže oniričko-fantastičnu i nostalgičnu atmosferu. U lirskoj viziji i životnim sadržajima njegovih grafika javlja se snažna dramatska napetost, poetskom destrukcijom zbilje prosvjeduje protiv otuđenja suvremene civilizacije.

Linija mu je melodiozna i minuciozna, kompozicija najčešće sastavljena od niza odijeljenih prizora, ispovjednog i simboličnog karaktera. U novijim djelima linearni način ustupa mjesto tonskom oblikovanju predmeta, uz bogate svjetlosne i kromatske efekte. Izdao je mape grafika, te bibliofilska izdanja pjesama A. B. Šimića, D. Tadijanovića, S. Čuića i Sh. Baudelairea.

Izdao je mape grafika, te književna izdanja pjesama Antuna Branka Šimića, Dragutina Tadijanovića, Stjepana Čuića i Charlesa Baudelairea.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Beogradu, Milanu, Parizu, Bostonu, Tokiju, Firenci, Londonu, Rimu, Den Haagu, Bruxellesu, Vancouveru i New Yorku.

26.08.2009. 12:08:23
Novi komentar
nužno
nužno