« Spektakli
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
Michael Crichton

Umro 'tata' Jurskog parka

Crichton izgubio bitku protiv raka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pisac

,

Michael Crichton

,

Jurski Park

,

filmaši

Američki pisac Michael Crichton, autor desetak uspješnih romana, među kojima i "Jurskog parka", umro je u Los Angelesu, u Kaliforniji, u 66. godini od raka.

Chricton je rođen 23. listopada 1942. godine u Chicagu. Studirao je medicinu na prestižnom Harvardskom sveučilištu gdje je bio među osnivačima Phi Beta Kappa studentskog društva. Još za vrijeme studiranja počeo je pisati, skrivajući se iza pseudonima John Lange i Jeffery Hudson.

Kao zanimljivost iz života navodi se njegovo priznanje da je jednom, radi eksperimenta, plagirao rad Georgea Orwella, a kojeg je profesor ocjenio ocjenom B- (-4).

Prva Chrictonova knjiga izdana je 1966. godine, a tokom života napisao je više od deset bestselera koji su prevedeni na 30 jezika i prodani u više od 100 milijuna primjeraka diljem svijeta, a smatra ga se i izumiteljem novog žanra - "tehnotrilera".

Također, autor je i planetarno popularne televizijske serije "Hitna služba", a svjetsku je slavu stekao romanom Jurski park kojeg je ekranizirao Steven Spielberg 1993.
Posljednju knjigu - "Next" izdao je 2006. godine.


06.11.2008. 00:58:41
Novi komentar
nužno
nužno