« Svijet
objavljeno prije 14 godina
1938. - 2010.

Umro meksički pisac Carlos Monsivais

Carlos Monsivais autor je djela 'Dan za pamćenje' koje govori o pokolju s Tlatelolca 1968., a umro je od posljedica plućne infekcije

Carlos Monsivais
Carlos Monsivais (Wikipedia)
Više o

gradnja nuklearke

,

razina zračenja

Jedan od najplodnosnijih i najpopularnijih meksičkih pisaca Carlos Monsivais umro je u subotu u glavnome gradu Meksika u 72. godini od posljedica plućne infekcije.

Esejist, novinar, scenarist, glumac i politički aktivist autor je "Dana za pamćenje" (1971.), djela o pokolju s Tlatelolca 2. listopada 1968., kada su vojnici pucali na prosvjednike okupljene na Trgu triju kultura (Tlatelolco) u Mexico Cityju. U pucnjavi je smrtno stradalo 44 osoba, prema službenim podacima koje su osporile udruge za zaštitu ljudskih prava navodeći brojku od 300 žrtava.

Monsivais je bio tako popularan da je pjesnik Jose Emilio Pacheco, dobitnik prošlogodišnje španjolske književne nagrade Cervantes, kazao da je jedini pisac "kojeg ljudi prepoznaju na ulici".

Početkom ožujka Monsivais je predstavio svoje posljednje djelo "Apocalipstick", kompilaciju kronika o meksičkom glavnom gradu, nekoliko tjedana prije nego je primljen na intenzivnu njegu 2. travnja. (hina/metro-portal)

20.06.2010. 10:46:54
Novi komentar
nužno
nužno