« Kultura
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
1929. - 2014.

Umro je Boris Buzančić

Veliki hrvatski glumac koji je odigrao dvije uloge gradonačelnika - onu splitskog u seriji, a zagrebačkog u stvarnom životu

Umro je Boris Buzančić
Umro je Boris Buzančić (Arhiva)
Više o

Boris Buzančić

,

umro Boris Buzančić

Boris Buzančić, poznati hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac umro je od posljedica moždanog udara u 86. godini života.

Boris Buzančić rođen je 13. ožujka 1929. godine u Bjelovaru, a glumom se počeo baviti od rane mladosti, a 1957. imao je glavnu ulogu u filmu Nije bilo uzalud. Specijalizirao se za ozbiljne uloge, u kojima je tumačio likove od autoriteta, ali mu je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih uloga bila Dotura Vice, šaljiva splitskog gradonačelnika u TV seriji Velo misto.

Igrom slučaja Buzančić je u stvarnome životu postao gradonačelnik Zagreba nakon izbora u Hrvatskoj 1990. godine, na kojima je postao prvi potpuno demokratski (opće pravo glasa) i slobodno izabran gradonačelnik Zagreba. 

Krajem 1990-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovno posvetio glumi. Imao je zapažene uloge u filmu Maršal i TV seriji Obećana zemlja, gdje je tumačio likove inspirirane Titom iTuđmanom.

09.10.2014. 18:26:32
Novi komentar
nužno
nužno