« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Umjetnost oplemenjena Indijom

Nipa Doshi i Jonathan Levien postali su perjanice suvremenog primijenjenog dizajna

Fotografija vijesti
Više o

Nipa Doshi

,

Jonathan Levien

,

Doshi Levien

,

Royal College of Art

,

Tefal

Indijka Nipa Doshi i Škot Jonathan Levien sreli su se sredinom devedesetih u Londonu, na Royal College of Art koji su oboje pohađali. Pet godina kasnije udružili su se na više razina - postali su bračni drugovi i vlasnici Doshi Levien dizajnerskog studija.

Njihov prvi značajan projekt bila je nova linija Tefal posuđa. Uputili su se u Nipinu domovinu Indiju kako bi u tamošnjem kulturnom i tradicijskom koloritu pronašli inspiraciju. Tefalovo pokućstvo nadahnuto Indijom kao spoj zapadnjačkog, potrošačkog koncepta i orijentalnog, etno elementa postat će temelj njihova daljnjeg rada.

Upravo su po njemu Doshi Levien postali prepoznatljivi. Njihova različita podrijetla i razmišljanja, kao što se obično očekuje, u međusobnom susretu ipak nisu urodila kaosom i nerazumijevanjem, već stapanjem, iz čega su nastali posve originalni koncepti i proizvodi.

‘‘Na globalizaciju se generalno gleda kao na pojavu koja uništava lokalnu kulturu. No, mi na nju volimo gledati kao na put razmjene različitosti i razaranje homogenosti - kao na ravnopravnu razmjenu između kultura.”
Nipa Doshi,
umjetnica

Ravne, minimalističke linije odgojene na tradiciji industrijskog dizajna oplemenile su tople boje, istočnjački uzorci i meki oblici, stvarajući zanimljiv dizajnerski miks. Dok Nipa inzistira na indijskoj vizualnoj i materijalnoj kulturi, Jonathanov pristup je ukorijenjen u industrijskom dizajnu čija je domovina Europa.

Zajedno, njihov rad slavi kulturnu raznolikost i različitost te istražuje sintezu između zapadnjačke tehnologije, industrijskog dizajna te obrtničkog umijeća izrade predmeta koji imaju priču.

Doshi Levien krenuli su od Tefalovog posuđa, a nastavili s vizualnim identitetom nekih poznatih tvrtki poput Nokije i Intela, uređenjem raznih interijera i eksterijera, kreiranjem namještaja, cipela i čizmica (za Johna Lobba) pa sve do instalacija u muzejima i na nekim drugim javnim mjestima.

Njihovi radovi pobuđuju veliki interes javnosti diljem svijeta, a muzeji dizajna se naprosto otimaju za njihove izloške.

Nipa i Levien u svom londonskom studiju i dalje marljivo istražuju dobre strane globalizacije, stvarajući harmoniju suprotnosti.

Fotografije kolekcija pogledajte u našim galerijama:

Doshi Levien - Beautiful backside

Doshi Levien - Tefal - Mosaic cookware

Doshi Levien - Principessa

Doshi Levien - Umbrella project

Piše: Piše: Iva Ćurić
20.09.2008. 20:16:00
Novi komentar
nužno
nužno