« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Intrigantan fenomen

Umjetnom oplodnjom rađa se manje muške djece

Postotak dječaka rođenih poslije određene vrste tretmana plodnosti manji je nego kod prirodne oplodnje, utvrdili su američki stručnjaci sa Sveučilišta u Michiganu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

umjetna oplodnja

,

dječaci

Kod prirodne oplodnje se u prosjeku rađa 105 dječaka na svakih 100 djevojčica, čime se donekle ublažava neravnoteža između dva spola zbog veće smrtnosti dječaka pri rođenju i u prvim godinama života, prenosi Reuters.

Američki tim je na uzorku od 15.000 domaćih beba, rođenih 2005., koje su začete poslije jedne vrste tretmana plodnosti, poznate kao "intracitoplazmičko ubrizgavanje sperme" (ICSI), zaključio da je rođeno manje od 50 posto dječaka, dok je američki prosjek rađanja muških beba prirodnim putem 52,5 posto.

Ovaj fenomen karakterističan je za ICSI primijenjen u tzv. "blastocističnoj fazi embrija" - kad je oplođena jajna stanica,  odnosno embrij, ostavljen da "sazrije" nekoliko dana duže nego što je uobičajena norma prije nego što ga unesu u majku. Time se liječnicima omogućava da prenesu manji broj embrija i smanje mogućnost rađanja troje ili više djece.

ICSI metoda se sastoji iz direktnog ubrizgavanja sperme oca u jajnu stanicu uzetu od majke. Ukoliko se u roku od nekoliko dana razvije jedan ili više embrija, oni se prenose u matericu majke.

Ova tehnika se uglavnom koristi kada muškarac ima problem s plodnošću - bilo da je riječ o malom broju spermatozoida ili lošoj kvaliteti sperme. Nekad se ova tehnika koristi i kad nije jasan uzrok neplodnosti para, a neke američke klinike za umjetnu oplodnju koriste ICSI tretman u svim slučajevima.

S obzirom na to da se u SAD rađa samo jedan posto djece koja su umjetno začeta, utjecaj ICSI na odnos brojnosti među spolovima nema "nikakve znatnije posljedice za javno zdravlje", zaključio je tim znanstveika, koji ipak apeliraju da se ICSI tehnika primjenjuje samo u slučajevima kada je to medicinski nužno.

Nije jasno zašto je posljedica ovog tretmana plodnosti manje rađanje dječaka nego što je uobičajeno. Zasad se samo isključuje mogućnost da to ima veze sa smanjenom plodnošću oca, pa je očigledno da je za ovaj fenomen odgovoran neki element same ICSI metode.

26.11.2009. 19:05:20
Novi komentar
nužno
nužno