« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina
DAJ PA DAM

Umirovljenici Vladi donose deset uvjeta

Prihvaća se Vladin prijedlog 'antirecesijskog poreza', ali traži se ukidanje dužnosničkih mirovina, revizija popisa branitelja...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

umirovljenici

,

HSU

,

Silvano Hrelja

,

Stjepan Krajačić

,

harač

,

antirecesijski porez

,

Branko Cvetković

Hrvatska stranka umirovljenika i umirovljeničke udruge usuglasile su se oko desetak zaključaka prihvaćanjem kojih će uvjetovati svoju potporu 'antirecesijskom porezu' i drugim prijedlozima za izlazak iz krize o kojima pregovaraju Vlada i socijalni partneri.

Uoči popodnevnog dolaska u Banske dvore predsjednik HSU-a Silvano Hrelja je istaknuo kako jučerašnji Vladin prijedlog o porezu od 5 ili 6 posto na sve plaće i mirovine veće od 3 tisuće kuna smatra socijalno pravičnim. Izračunao je, naime, da bi po tom prijedlogu na plaću ili mirovinu od 4 tisuće kuna porez iznosio 50-ak kuna - taj porez ne bi plaćalo 853 tisuće umirovljenika ili njih 79 posto.

No, Hrelja ističe da stranka i umirovljeničke udruge svoju potporu prijedlogu oko kojega se Vlada i socijalni partneri na kraju usuglase uvjetuju Vladinim prihvaćanjem njihovih zahtjeva. Na vrhu tih zahtjeva je ukidanje zdravstvenog doprinosa od 3 posto za mirovine veće od 5.108 kuna, odnosno veće od prosječne neto plaće, tim više što ratni vojni invalidi taj doprinos ne plaćaju. Traže i reviziju popisa branitelja te prava pripadnika HVO-a.

Predstavnici umirovljenika traže i ukidanje dužnosničkih mirovina, odnosno povlaštenih mirovina za bivše saborske zastupnike i članove vlade, jer "situacija u kojoj se nalazimo ne zaslužuje da imamo zastupničke mirovine. Time možemo dobiti i financijsku korist i korist da dobijemo ljude koji će stvarno raditi za opće dobro, a ne političke poslušnike", poručio je Hrelja.

Umirovljenici zahtijevaju i ugrađivanje dodatka na mirovinu u mirovinsku osnovicu, odnosno da se dodatak na mirovine novih umirovljenika uključi u mirovinsku osnovicu ili, ako se to ne učini, da ga se ne oporezuje. Inzistiraju na nastavku usklađivanja mirovina s prosječnom plaćom i u idućoj godini. Traže i da RTV pristojba za umirovljenike ubuduće iznosi 1,5 posto prosječne mirovine, a ne prosječne plaće kako je sada, zatim ukidanje povrata poreza na temelju više uplaćenih doprinosa, traže i da se u Zakon o radu ugradi institut dokupa mirovine te ukidanje dvostrukih mirovina, a zahtjevaju isplatu božićnice.

Hrelja je rekao da je HSU jučer na pregovore s Vladom došao sa stavom da će izaći iz vladajuće koalicije bude li Vlada ustrajala na rezanju mirovina iznad 2 tisuće kuna, te istaknuo da je Vlada od tog rješenja odustala te predložila antirecesijski porez, koji su predstavnici umirovljenika, kaže, primili na znanje. Isto su novinarima kazali i predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić te tajnik Matice umirovljenika Hrvatske Branko Cvetković.

"Ne vidimo alternativu u ovom trenutku, možemo tražiti krivce za požar koji bukti, ali požar prvo moramo ugasiti. Situacija u državnim financijama alarmantno je kritična, u tu informaciju vjerujem jer je u ovom trenutku car gol", rekao je Hrelja, dodavši da će se o rokovima za ispunjenje umirovljeničkih zahtjeva tek pregovarati.

Izvor: Hina

22.07.2009. 15:00:30
Novi komentar
nužno
nužno