« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MATICA UMIROVLJENIKA

Umirovljenici traže odmrzavanje rasta mirovina

Poskupljenja plina, grijanja i drugih proizvoda i usluga dodatno osiromašuju umirovljeničku populaciju

(Milivoj Keber / CROPIX )
Više o

umirovljenici

,

Matica umirovljenika Hrvatske

,

rast mirovina

,

odmrzavanje rasta mirovina

Matica umirovljenika Hrvatske, priopćila je danas da zahtijeva od Vlade da ukine i one odredbe kriznog poreza kojima je zamrznuto stečeno pravo usklađivanja rasta mirovina.

Također predlaže da se to učini u najavljenoj proceduri izmjena Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, kojima Vlada od 1. srpnja ukida stopu poreza od dva posto na primanja do šest tisuća kuna.

Matica pozdravlja ukidanje te stope poreza, ali i podsjeća da posljedice kriznog poreza snose i najsiromašniji umirovljenici jer su sve mirovine zamrznute sve do polovice iduće godine, a cijene istodobno rastu.

Poskupljenja plina, grijanja, RTV pretplate, poštanskih usluga, te najavljeno povećanje cijena struje i drugih režija, dodatno osiromašuju umirovljeničku populaciju.

Ne bude li usklađivanja rasta mirovina s tim kretanjima, umirovljenici će doći u nepodnošljivu situaciju i postati još veća sirotinja, iako su svojim radom dali dovoljno doprinosa da bi mogli dostojanstveno živjeti od mirovine, upozoravaju iz Matice umirovljenika.

Ujedno podržavaju najave iz Vlade o reviziji i smanjenju povlaštenih mirovina koje nisu stečene iz rada i plaćanjem doprinosa. Traži da se saborske i druge povlaštene mirovine izdvoje iz mirovinskog sustava jer tamo ne pripadaju.

One ga, smatra Matica, samo opterećuju i otkidaju novac iz mirovinskog fonda koji se puni uplatama doprinosa na temelju generacijske solidarnosti. Stoga, Matica predlaže da se ukine mogućnost stjecanja povlaštenih mirovina jer se njima dovodi u pitanje ustavom zajamčena jednakost u pravima svih građana. Poziva Vladu da konačno uvede pravo na stjecanje mirovine svima pod istim uvjetima, primjenom Zakona o mirovinskom osiguranju.

Odredi li država nekim građanima beneficije u stjecanju mirovine, zbog posebno teških poslova ili drugih razloga, neka to bude samo dodatak na mirovinu i neka se financira isključivo iz državnog proračuna, a ne na teret umirovljeničkog fonda, predlažu iz Matice umirovljenika Hrvatske. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 12:02:51
Novi komentar
nužno
nužno