« Kultura
objavljeno prije 16 godina i 5 mjeseci

Umiranje uživo kao dio performansa

Umjetnik Gregor Schneider želi napraviti kontroverznu izložbu

Schneider je još prije osam godina fingirao vlastitu smrt
Schneider je još prije osam godina fingirao vlastitu smrt
Više o

Gregor Schneider

,

dr. Roswitha Franziska Vandieken

,

Haus Esters

,

La Maison Rouge

,

umiranje

Njemački umjetnik Gregor Schneider planira izvesti ultimativno djelo performansa u kojem bi prikazao stvarnu osobu na umoru kao dio izložbe.

- Želim izložiti osobu koja umire prirodnom smrću u miru ili nekog tko je upravo umro. Moj cilj je pokazati ljepotu smrti - rekao je Schneider.

Dobrovoljci

Umjetnik je izjavio da je dr. Roswitha Franziska Vandieken, koja vodi privatnu kliniku u Düsseldorfu, obećala pomoći u potrazi za ljudima koji će pristati umrijeti u javnosti u ime umjetnosti.

Liječnička pomoćUmjetnik je izjavio da je dr. Roswitha Franziska Vandieken, koja vodi privatnu kliniku u Düsseldorfu, obećala pomoći u potrazi za ljudima koji će pristati umrijeti u javnosti u ime umjetnosti.

- Uvjeren sam kako ćemo pronaći ljudi koji će željeti sudjelovati u performansu - izjavio je Schneider i dodao kako bi performans želio uprizoriti u muzeju Haus Lange u njemačkom gradu Krefeldu.

U muzeju su odbili išta komentirati. Gregor Schneider pak izjavljuje da će, ako muzej ne pristane sudjelovati, performans biti uprizoren u njegovom studiju.

Promjenjive instalacije

Gregor Schneider već je duže vrijeme fasciniran idejom prikazivanja smrti u muzeju. Tako je primjerice 2000. godine fingirao vlastitu smrt kao dio izložbe u muzeju Haus Esters.

Umjetniku poznatom po promjenjivim instalacijama trenutno je postavljena izložba u pariškom La Maison Rougeu. Izložba prikazuje seriju soba čije se dimenzije  mijenjaju. Posjetitelji ulaze  sami i nakon kretanja kroz ostale prostore završe u potpuno mračnoj sobi. Moraju sami pronaći izlaz, a  potraga za svjetlom zabilježena je kamerom. 

Piše: Piše: Livia Čveljo
20.04.2008. 22:25:41
Novi komentar
nužno
nužno