« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
DOBRE VIJESTI

Ulje pojeftinjuje za 1,5 kn

Zvijezda je objavila kako će nova cijena suncokretova ulja biti 13,49 umjesto dosadašnjih 14,99.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić, CROPIX)
Više o

pojeftinjenje

,

zvijezda

,

smanjenje cijene ulja

,

suncokretovo ulje

Tvornica ulja Zvijezda snižava cijene svojih proizvoda na bazi suncokretovog ulja pa će se od početka listopada 33 Zvijezdina proizvoda u prodavaonicama moći kupiti po cijenama u prosjeku 8,2 posto nižim od sadašnjih, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare glavni direktor Zvijezde Igor Kodžoman.

Suncokretova ulja pojeftinit će u prosjeku 11,65 posto, omegol ulja 8,15 posto, mediteran ulja 6,85 posto, margarini 7,66 posto, a majoneze 6,62 posto, rekao je Kodžoman.

Maloprodajna cijena litre suncokretovog ulja, osnovnog proizvoda Zvijezde, bit će manja za kunu i pol odnosno snizit će se sa 14,99 na 13,49 kuna. Sniženje cijena je po Kodžomanovim riječima moguće zbog dobre žetve uljarica u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama kao što su Mađarska, Rumunjska, Moldavija i Ukrajina.

U Hrvatskoj su prinosi suncokreta ove godine bili izvanredni i dosezali su 3,9 tona zrna po hektaru, a u prosjeku su bili između 2,8 i 2,9 tona, rekao je Kodžoman. Prošle godine prosječni prinos bio je između 2 i 2,1 tone po hektaru.

To je utjecalo na dobru cijenu sirovine pa je tako ove godine Agrokor, u čijem sastavu je Zvijezda, otkupljivao kilogram suncokrerovog zrna po 2,30 kuna, dok je prošle godine ta cijena bila 2,80 kuna, izvijestio je Kodžoman te istaknuo da je ovogodišnja otkupna cijena viša za 40 lipa od prosječne cijene na burzi u Mađarskoj. Višu cijenu Agrokor je, kaže, platio kako bi potaknuo domaće proizvođače da što više siju uljarice.

Prema njegovim podacima, u Hrvatskoj se uljarice uzgajaju na ukupnoj površini između 100 i 110 tisuća hektara, a za podmirenje potreba domaćeg tržišta dostatno bi bilo 150 tisuća hektara.Agrokor, kaže direktor Zvijezde, otkupi između 45 i 50 posto ukupnog prinosa uljarica, što u velikoj većini zadovoljava njegove potrebe za sirovinom.

Tržišni udio Koncerna na tržištu jestivih ulja u Hrvatskoj je 62 posto, kod margarina to je 83 posto, a kod majoneza 60 posto, rečeno je na konferenciji.

Naglašeno je da su ti udjeli uz ostalo rezultat Zvijezdinih ulaganja od 125 milijuna kuna u prošle dvije godine, a ujedno je najavljena izgradnja velikog skladišta na lokaciji Zvijezde na Žitnjaku. (hina/metro-portal)

30.09.2008. 15:26:22
Novi komentar
nužno
nužno