« Biznis
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
BRODOGRADNJA

Uljanik porinuo brod za prijevoz 4000 automobila

Brod Grande Costa D'Avorio sedmi je takav brod koji je brodogradilište Uljanik izgradilo za Grimaldi Grupu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.uljanik.hr)
Više o

brodogradnja

,

Uljanik

,

Grimaldi Grupa

U pulskom brodogradilištu Uljaniku danas je u more porinut brod 'Grande Costa D'Avorio', sedmi brod iz serije višenamjenskih brodova za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera, nosivosti 24.800 tona, koje Uljanik gradi za talijanskog brodara Grimaldi Grupu prenosi Hina. 

Vlasniku će brod biti isporučen u lipnju. Ovo današnje bilo je prvo ovogodišnje porinuće u Uljaniku od tri planirana, a Uljanik je Grimaldi Grupi u siječnju ove godine već isporučio jedan brod istih značajki, 'Grande Togo'.

Brod 'Grande Costa d'Avorio' ima dvanaest paluba, od čega su dvije prilagodljive, na kojima će istodobno moći prevoziti oko 3.890 automobila i 1.360 kontejnera. Ukupna dužina broda iznosi 210, širina 32, a visina 21,5 metara a do krajnje brzine od 21,9 čvorova porivat će ga Uljanik motor snage 19.040 kilowata.

Ugovor za gradnju ovog broda potpisan je u travnju 2007. godine dok je kobilica položena u srpnju prošle godine.

Kako je istaknuto na današnjoj svečanosti porinuća, pulsko brodogradilište Uljanik se ovim višenamjenskim brodovima za prijevoz automobila, kamiona i kontejnera nametnuo na svjetskom tržištu kao graditelj složenijih i skupljih brodova manjih serija.

To je ujedno 18. brod za Grimaldi Grupu, najvećeg Uljanikovog partnera u posljednjih deset godina, a prvi car carrier, 'Grand Benelux', brodogradilište Uljanik je Grimaldi Grupi isporučio u kolovozu 2001. godine.

Nakon porinuća na navoz je položena kobilica za gradnju broda 'Veruda', za prijevoz rasutog tereta kojeg brodogradilište Uljanik gradi za 'Uljanik Plovidbu'.

19.02.2011. 11:36:36
Novi komentar
nužno
nužno