« Iza ogledala
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
MA DAJ!

Ulazak u crnu rupu značio bi da nas čeka beskonačan broj budućnosti

U crnoj rupi, vrijeme koje mi poznajemo ne postoji, tako da zapravo ne možemo sa sigurnošću reći što nas tamo čeka...

E, sad...
E, sad... (Pixabay)
Više o

crna rupa

,

budućnost

,

singularitet

Astrofizičari kažu da, ako uđemo u crnu rupu, s nama je gotovo. Njezina će nas gravitacija brzinom svjetlosti uvući u singularitet - iznimno mali prostor velike gustoće. Što će se tamo dogoditi, samo nebo zna, no ne može biti ništa dobro.

Međutim, postoji istraživanje sa Sveučilišta Berkley u kojem se teoritizira, ne samo da bi ljudska bića mogla ući u crnu rupu i preživjeti, već bi ona mogla izbrisati našu prošlost i dati nam "neograničen broj budućnosti".

Fizičar Peter Hintz tvrdi da da bi, da čovjek uđe u "relativno bezopasnu" crnu rupu, on uspioprekršiti zakone fizike i ostati živ. 

Kako?
Zakoni fizike nalažu da je masa pale zvijezde usisana u beskonačno mali prostor - singularitet. Kako bi uspjeli objasniti vezu između zakona svemira i onih zakona koji vladaju u crnoj rupi, fizičari su kreirali novi teoretski ternim, zvan kozmička cenzura.

Kozmička cenzura objašnjava postojanje barijere u crnim rupama, a nakon njihova prelaska zakoni svemira više ne vrijede. 

Barijera bi se nalazila duboko u rupi, puno dalje od granice oko crne rupe koju ne mogu prijeći ni svjetlo ni radijacija - događajnog obzora.

Nakon prelaska granice, vrijeme koje mi poznajemo ne postoji. 

Hintz i njegovi suradnici smatraju da događajni obzor i barijera mogu simultano postojati, a to postojanje znači da bi predmeti koji prijeđu događajni obzor mogli biti "odvojeni od prošlosti i ne imati nikakvu određenu prošlost."

To znači da ako bi nešto uspjelo preživjeti ulazak u crnu rupu, ta stvar ili osoba mogla bi imati beskonačan broj budućnosti. Što to točno znači, možda nikada nećemo shvatiti.

Ili barem ne još.

Piše: Andrea Holi
08.03.2018. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno