« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci

Ulaganje u vina manje rizično od nekretnina

Fotografija vijesti
Više o

vino

Potresi na financijskim tržištima ohladili su apetite ulagača u dionice i nekretnine, no interes za neuobičajenim investicijama naprosto cvate, a ulagači u umjetnine i najfinija vina žestoko se natječu, kombinirajući strast s velikom zaradom.

Investiranje u kakvog Picassa, sanduk Chateaua d’Yquema ili Bordeauxa iz dobre godine 1961. nije ništa novo: dobrostojeći sloj stoljećima puni svoje podrume naboljim vinima i ukrašava zidove dnevnog boravka umjetničkim djelima. No, posljednjih desetak godina pojavili su se specijalizirani menadžeri koji su toj ‘potrazi za blagom’ pridodali sofisticirane financijske tehnike, odnosno uključili u nju institucionalne ulagače privučene rastom cijena i dobiti koja godišnje može rasti 20 do 40 posto.

Berba '82.Na dražbi kod Christie’sa  početkom mjeseca, jedan je kupac za sanduk Chateau Petrusa - Vintage 1982. dao 32.000 funti, a triptih Francisa Bacona je prodan za 26,3 milijuna funti. 

Primjerice, godine 2007. indeks FTSE-a (dionice s najmanje rizika), porasle su za nešto manje od četiri posto u godinu dana, dok je indeks Liv-exa, nezavisne trgovinske platforme za trgovinu kvalitetnim vinima, godinu završio s porastom od 40 posto.

- Ulaganje u najfinija vina nije lijek za sve. Morate u to ući širom otvorenih očiju. I tu cijene znaju padati, ali to je ništa u usporedbi s padom cijena na tržištima nekretnina ili dionica - kazao je James Miles, direktor Liv-exa.

Iako se i tu predviđao pad cijena nakon što su zahvaljujući potražnji nove srednje klase u Rusiji i Kini znakovito porasle, to se nije dogodilo jer postoji stalna potražnja iz Amerike i Europe. (Hina) 

03.03.2008. 01:11:14
Novi komentar
nužno
nužno