« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
OKRETANJE RUSIJI

Ukrajina: Otkriven spomenik posvećen Staljinu

Spomenik viši od dva metra je postavljen ispred sjedišta lokalne stranke u nazočnosti tisuću veterana, umirovljenika i drugih pobornika Komunističke stranke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ukrajina

,

Viktor Juščenko

,

Staljin

,

Viktor Janukovič

,

spomenik

,

Zdenko Belošević

Spomenik posvećen Staljinu otkriven je u srijedu u Zaporožju na jugoistoku Ukrajine u nazočnosti bivših boraca koji su nosili fotografije sovjetskog diktatora, nekoliko dana prije 65. obljetnice pobjede nad nacistima.

Spomenik viši od dva metra je postavljen ispred sjedišta lokalne stranke u nazočnosti tisuću veterana, umirovljenika i drugih pobornika Komunističke stranke, javlja AFP. Dva vojna vozila su defilirala ispred okupljenih ljudi koji su držali crvene zastave i Staljinove portrete.

Zamjenik čelnika mjesnog ogranka Komunističke stranke Oleksandar Zubčevski je rekao da se radi o ideji veterana da se Josifu Staljinu podigne spomenik i istaknuo da je SSSR pod vodstvom Staljina oslobodio Europu. Kada je ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču krajem travnja postavljeno pitanje postavljanja spomenika Staljinu, on je ocijenio da stanovnici Zaporožja moraju sami odlučiti demokratskim putem trebaju li Staljinov kip na svom teritoriju.

Janukovič je u veljači naslijedio Viktora Juščenka, koji je nastojao da se genocidom nazove veliko izgladnjivanje stanovništva tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća, koje je vodio Staljin, kada je od gladi umrlo više milijuna Ukrajinaca. Na veliko zadovoljstvo Kremlja, Janukovič je odustao od plana svog prethodnika. (hina/metro-portal)

05.05.2010. 17:47:00
Novi komentar
nužno
nužno