« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
iluzija veličine

Ukrajina lovi u mutnom

Juščenko tvrdi da je potreban ugovor o izvozu ruskog plina u Ukrajinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Viktor Juščenko

,

obustava isporuke plina Ukrajini

,

rusija plin ugovor EU

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko u utorak je na konferenciji za tisak u Kijevu izjavio da je, kako bi se deblokirala dobava ruskog plina Europi, potreban ugovor o izvozu zemnog plina iz Rusije u Ukrajinu.

Zadnji ugovor između Ukrajine i Rusije o dobavi zemnog plina istekao je potkraj 2008., na dan kad je Kremlj ukinuo sve dobavne pravce prema Ukrajini. Moskva tvrdi da je ugovor o protoku plina dalje prema Europi, međutim, još na snazi, što ukrajinski dužnosnici, uključivo i Juščenka, osporavaju, izvješćuje njemačka novinska agencija dpa.

"Moramo se vratiti funkcionalnom sporazumu koji će urediti trgovinu plinom između dviju država pod uvjetima sličnim prošlogodišnjim", rekao je Juščenko. "Nije moguće raditi bez ugovora", dodao je.

Juščenko je izjavu dao samo nekoliko sati pošto su ukrajinski dužnosnici objavili da Ukrajina ne može propustiti ruski plin prema balkanskim zemljama.

Ukrajinska je Vlada pripremila prijedlog uvjeta za novi ugovor i za nazočnost promatrača iz EU-a koji bi nadzirali provedbu odredaba te se želi što prije sporazumjeti s Moskvom, rekao je Juščenko, prenosi dpa.

Također je izjavio da je cijena koju je Ukrajina spremna Rusiji platiti za plin od 205 do 210 dolara za tisuću prostornih metara te da bi to bio pošten dogovor, prenosi ruska novinska agencija Itar-Tass.

Ukrajinski čelnik je također rekao da se ukrajinski sustav plinovoda mora vratiti na stanje od 31. prosinca. Juščenko je zatražio stroži nadzor postrojenja za tranzit plina prema Europi "kako bi se spriječile nepredviđene situacije" jer "sustav ne može izdržati 50 milijuna prostornih metara ili više te ga je nužno 'resetirati'".

Bugarski i slovački premijer, čije su zemlje teško pogođene obustavom opskrbe plinom, u srijedu će doputovati u Moskvu kako bi razgovarali o plinskoj krizi, najavio je ruski premijer Vladmir Putin, izvješćuje dpa.

"Upravo sam razgovarao s njima i složili smo se da se sutra sastanemo u Moskvi kako bismo razmotrili ovdašnje stanje", rekao je Putin, prenijela je ruska novinska agencija Interfax.

Putin je to izjavio za posjeta postaji plinovoda na rusko-ukrajinskoj granici na kojoj je u utorak ujutro Rusija ponovno počela s dobavom plina. Rekao je kako se Rusija nada da će se obnoviti dobavni pravci plina prema balkanskim zemljama koje su najpogođenije krizom.

Gazprom je izjavio da je 76,6 milijuna prostornih metara plina poslanih u utorak dostatno d podmiri potrebe tih zemalja iako je to tek četvrtina njegove prosječne zimske dobave plina Europi.

Ukrajinski monopolist na tranzit plina Naftogaz je, međutim, izjavio da ne može propustiti plin kroz južni plinovod a da ne prekine opskrbu plinom juga Ukrajine iz svojih plinskih spremišta.

Stalni ruski predstavnik pri Europskoj uniji Vladimir Čižov u utorak je priopćio da je Gazprom Međunarodnom arbitražnom sudu u Stockholmu tužio Ukrajinu jer nije ispunila svoje obveze glede protoka plina u zapadnu i jugoistočnu Europu.

"Ne mogu ocijeniti koliko će dugo biti razmatrano to pitanje", rekao je Čižov za rusku televizijsku postaju Vesti, prenio je Itar-Tass. "Gazprom će od suda zatražiti da što prije primijeni mjere koje će spriječiti Naftogaz da onemogućuje protok ruskog plina u Europu", tumači Gazprom, a prenosi Itar-Tass. (hina/metro-portal)

13.01.2009. 20:19:41
Novi komentar
nužno
nužno