« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
REZOLUCIJA

Ukrajina će se boriti za oslobođenje Krima

Ukrajina će se boriti za 'oslobođenje' Krima čije 'pripojenje Rusiji nikada neće priznati', kaže se u rezoluciji koju je u četvrtak usvojio ukrajinski parlament

Ukrajina ne odustaje od Krima
Ukrajina ne odustaje od Krima (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Krim

,

rezolucija

'Ukrajinski narod nikada neće priznati aneksiju Krima', kaže se u tekstu u kojem se naglašava da je granice promijenila Rusija koja je trebala biti jamac suvereniteta Ukrajine otkad je ta bivša sovjetska republika odustala od nuklearnog arsenala 1994.

Zastupnici su se u rezoluciji obratili i međunarodnoj zajednici zatraživši da 'ne prizna samoproglašenu republiku Krim, te pripojenje Krima i Sevastopolja Rusiji'.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u njemačkom parlamentu da će čelnici EU-a pokazati spremnost da pojačaju kaznene mjere protiv Rusije, uključujući politički osjetljive gospodarske sankcije, pred summit koji počinje u četvrtak. Summit EU-a danas i sutra pokazat će da smo spremni u svako doba uvesti 3. fazu mjera ako dođe do pogoršanja situacije, rekla je Merkel.

Dodala je da je format G8, koji uključuje Rusiju, zapravo mrtav sve dok se politička situacija ne promijeni. Merkel je također rekla da bi EU mogla produljiti listu osoba, iz Rusije i onih proruski orijentiranih u Ukrajini, pogođenih zabranom viza i zamrzavanjem imovine.

Ukrajina je odlučila uvesti vize za ruske državljane i izaći iz Zajednice neovisnih država (ZND) koju čini jedanaest nekadašnjih sovjetskih republika, rekao je tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Andrij Parubij. Također je kazao kako Kijev priprema i plan evakuacije s Krima vojnika članova njihovih obitelji, s obzirom na to da su ukrajinske vojne baze okupirale ili opkolile ruske vojne snage. Parubij je dodao i kako bi Ukrajina željela organizirati vojne vježbe sa saveznicima koji zemlji jamče neovisnost, a to su SAD i Velika Britanija koji su Ukrajini zajamčili teritorijalni suverenitet kada se ta bivša sovjetska republika 1994. odrekla nuklearnog arsenala

20.03.2014. 12:35:20
Novi komentar
nužno
nužno