« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
TEHERAN

Ukradeni podaci o iranskim nuklearnim postrojenjima

Iako preciznih podataka nema nije teško pretpostaviti kome je u najvećem interesu da se dokopa povjerljivih iranskih dokumenata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

iranski nuklearni program

,

Iran obogaćivanje urana

,

krađa dokumenata

Laptop koji je pripadao iranskom nuklearnom znanstveniku, a sadrži povjerljive podatke o iranskim nuklearnim postrojenjima, ukraden je u Teheranu.

"Strane obavještajne službe" ukrale su računalo, navodi iranski internet portal Jahan News bez iznošenja drugih pojedinosti, prenosi američka novinska agencija Bloomberg News.

Iran je pod tri seta sankcija UN-a, od kojih su prve uvedene u prosincu 2006., zbog odbijanja da prekine s programom obogaćivanja urana.

Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki izjavio je u srijedu da Iran odbija poslati svoj uran u inozemstvo na daljnje obogaćivanje, kako je predviđeno sporazumom postignutim na pregovorima s SAD, Rusijom i Francuskom, koji su pod pokroviteljstvom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) održani prije više od mjesec dana.

Prema tom sporazumu, iranski niskoobogaćeni uran (3,5 posto) u Rusiji bi se obogatio do razine od 20 posto, a potom bi se u Francuskoj preradio u gorive šipke za uporabu u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Za nuklearno oružje je potreban visokoobogaćeni uran s razinom od 85 posto ili više izotopa U-235, kojeg u prirodnom uranu ima samo 0.7 posto. (hina/metro-portal)

18.11.2009. 20:36:33
Novi komentar
nužno
nužno