« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 8 mjeseci
INICIJATIVA

Uključite se u Timelapse - Ajmooo Hrvatsku

Poziv fotografima, videografima, vizualnim profesionalcima i amaterima te svi koji se tako osjećaju, a bave se ili se žele baviti timelapse fotografijom ili bi se htjeli barem jednom okušati (proslaviti) u snimanju timelapse fotografije ili videa

Timelapse-Ajmooo Hrvatsku
Timelapse-Ajmooo Hrvatsku (Tomislav Buza)
Više o

timelapse

,

Ajmooo Hrvatsku

Cilj projekta je da kroz takozvani crowdsourcing timelapse video zapisa napravimo finalni timelapse video (kompilaciju) koji će predstavljati cijelu Hrvatsku. Kako u Hrvatskoj ne postoji previše interesa raznih investitora, a još manje onih čiji je posao promocija Hrvatske, za financiranjem putovanja kroz Hrvatsku i snimanje timelapse videa, odlučio sam pokrenuti ovaj projekt u kojem u slijedeća dva mjeseca želimo prikupiti što više timelapse snimaka iz cijele Hrvatske i spojiti u jedan reprezentativni video.

Crowdsourcing se pokazala kao idealna opcija da se napravi jedan takav video.

Oprema koja vam je potrebna/dovoljna za snimanje timelapse videa može biti bilo koji pametni(ji) telefon s nekom timelapse aplikacijom, gopro kamera, razne kompaktne, DSLR ili mirrorless fotoaparat. Dakle većina današnjih fotoaparata, kamera i mobitela koje posjedujete podržava opciju snimanja timelapse videa ili fotografije.

Ono što se traži od vas kao sudionika (autora) videa je da pošaljete jedan ili više timelapse snimaka svojeg grada, mjesta, sela, okoline, prirode, života, a koji što reprezentativnije prikazuju određenu temu koju autor želi prikazati.

Kratka digresija; Iako su oblaci vrlo jednostavan i zahvalan objekt timelapse fotografa pokušajte izbjegavati kadrove sa samim oblacima. Jer oblak iznad Čakovca nije previše različiti od tog oblaka iznad Zagreba ili Dubrovnika, ali ako se ispod tog oblaka vidi i veduta grada priča se mijenja i kadar postaje itekako ineteresantan. Oblaci su odlični u kombinaciji sa izlaskom ili zalaskom Sunca te dolaskom nevremena.

Dakle, kratki video bi trebao što zornije prikazati vaš kraj, okolinu, dnevni ritual, događaj, koncert...

Što se tema tiče, svaki autor svog uradka ima slobodne ruke - to može biti jutarnja rutina prije posla, izlazak ili zalazak Sunca u vašem kraju,  snimke gradske gužve ili prometa, a jedini nazovimo tematski uvjet je da se video može nekako povezati s Hrvatskom.

Ulice grada, promet, prolaznost ljudi, tramvaja, autobusa su interesantne teme i odlično prikazuju situaciju kraja u kojem živite. Na kraju članka sam zato postavio nekoliko primjera timelapse videa u svijetu koji vam mogu biti ujedno i svojevrsna inspiracija.

Ono što je bitno za timelapse snimku je da bilježite neki pokret na snimci. Iako prostim okom taj pokret nije vidljiv (primjer sumaglica) u timelapse video on postaje - čudo jedno. Pokušajte si zamisliti koje se sve promjene dogode unutar pola sata ili sat vremena i kako bi to izgledalo u videu u trajanju od recimo desetak sekundi.

S naše strane kolege i ja iz udruge Multimedij i Fotografija dati ćemo sve od sebe da u montažu završnog videa uvrstimo svaki vaš timelapse video, no ipak imat ćemo na umu da finalni video mora imati određeni kvalitativni nivo.

Završni video će biti u Creative Commons licenci te će neće biti dozvoljena upotreba u komercijalne svrhe. Odjavna pak će špica sadržavati ime i prezime svakog autora videa u finalnoj montaži.

Pratite objave ovdje na blogu te na portalu Fotografija.hr gdje ću uskoro postaviti i kratke upute za snimanje timelapse videa te kako poslati vaš video nama na montažu.

SLANJE VIDEA NA MONTAŽU

Video mora biti u HD rezoluciji (1920×1080 piksela). Poželjno je da bude u formatu 24 sličice po sekundi koji je standard za digitalni video. Pokušajte slati video u nekom nekomprimiranom formatu (avi ili mov) ili h264 codecu. Ovo su manje više standardi koje automatski rade vaši pametni telefoni i fotoaparati.

Video možete poslati pomoću bilo kojeg big mail servisa za slanje velikih formata poput jumbo.iskon.hr. Ili ako se javite mailom na tomislav.buza@gmail.com mogu vam generirati privremeni pristup FTP serveru za upload videa. Isto tako video zapis možete hostati kod sebe na FTP-u ili nekom cloudu (Amazon, Google Drive...) te nam samo poslati link za preuzimanje.

Da bi vam što više olakšali slanje videa isti možete u HD (1920×1080) kvaliteti uploadati na Youtube ili Vimeo te poslati link te ime i prezime autora u komentar ili na gore navedeni email.

Naravno ako znate bilo koji drugi način da se vaš video pronađe na našem SSD ili HD disku za montažu, samo naprijed!

Rok za slanje vaših video zapisa je dva mjeseca dakle do 1. prosinca, nakon čega ide montaža. Video bi svijetlo dana trebao ugledati ili oko božićnih praznika ili početkom slijedeće godine.

Sve o prijavi potražite OVDJE

23.09.2015. 14:39:00
Novi komentar
nužno
nužno