« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POVRATNICI:

Ukidanje dvojnog prebivališta izazvat će masovno iseljavanje iz BiH

Predsjednik Saveza izbjeglih Hrvata i povratnika Pavo Dujak rekao je kako Hrvati iz BiH nisu nikakav teret Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

BiH

,

dvojno državljanstvo

,

zakon o prebivalištu

Čelnici više hrvatskih prognaničkih i povratničkih udruga u bosanskoj Posavini u petak su u Odžaku upozorili da zakon o prebivalištu, što ga je predložila hrvatska Vlada, prijeti masovnim iseljavanjem Hrvata iz BiH, objavila je u petak Federalna televizija.

Predstavnici Saveza udruga povratnika upozorili su da se slična situacija dogNovi zakon o prebivalištu mogao bi izazvati iseljavanje iz BiH odila 2001., kad su povratnici zbog zdravstvenog osiguranja odjavljivali svoje adrese u BiH, a prijavljivali prebivalište u Hrvatskoj.

"560 od 600 Dervenčana odjavilo se iz toga grada kako ne bi izgubili zdravstvenu zaštitu i određena prava u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Udruženja povratnika općine Derventa Ivica Zirdum.

Oni povratnici koji se odluče za prebivalište u Hrvatskoj izgubit će pravo na donacije za obnovu, građevinski materijal i druge pomoći za povratak u BiH, tvrde hrvatski prognanci koji su u najvećem dijelu s prostora Republike Srpske.

"Nitko tko nije prijavljen u BiH, odnosno nema novu CIPS-ovu osobnu iskaznicu ne može zatražiti ni dobiti nikakvu donaciju", upozorio je direktor Ureda za povratak prognanika u Posavskoj županiji Josip Jerković.

Predsjednik Saveza izbjeglih Hrvata i povratnika Pavo Dujak rekao je kako Hrvati iz BiH nisu nikakav teret Hrvatskoj. "Ustavna je obveza da Hrvatska skrbi o Hrvatima u BiH, a ovaj zakon nije pomoć", istaknuo je Dujak.

Saveza udruga prognanih Hrvata ističe da bi donošenjem ovog zakona nastupili i problemi s registriranjem i glasovanjem prognanih Hrvata iz BiH na ovogodišnjim izborima u toj državi.

Predloženim izmjenama zakona o prebivalištu, koje je na sjednici hrvatske vlade prošloga tjedna obrazložio ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, praktično bi se ukinula mogućnost dvojnog prebivališta, a policiji i tijelima uprave dale bi se znatno veće ovlasti pri provjeri i brisanju iz evidencije prebivališta osoba koje doista ne žive u Hrvatskoj. (hina/metro-portal)

22.01.2010. 22:04:00
Novi komentar
nužno
nužno