« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
YAHOS

Uhićena hrpa hakera, među njima i par Hrvata

Osumnjičeni su virusom Yahosom zarazili više od 11 milijuna računala diljem svijeta, a šteta koju su počinili procjenjuje se na 850 milijuna američkih dolara

Pala je međunarodna ekipa
Pala je međunarodna ekipa (Shutterstock)
Više o

MUP

,

uhićenja

,

hakeri

,

FBI

,

Yahos

U akciji američkoga FBI-ja u otkrivanju hakera koji su virusima zarazili 11 milijuna računala i ukrali više od 850 milijuna dolara od korisnika Facebooka sudjeluje i hrvatska policija, potvrdila je glasnogovornica Ravnateljstva policije Jelena Bikić.

"Surađujemo s FBI-jem, no osim potvrde da je u Hrvatskoj više osoba uhićeno i da se pregledavaju njihova računala, druge pojedinosti zasad ne možemo otkriti u interesu istrage koja još traje", izjavila je za Hinu policijska glasnogovornica.

Najavila je da će policija uskoro održati 'zanimljivu' konferenciju za novinare na kojoj će objaviti pojedinosti akcije u kojoj je, po pisanju stranih medija, uhićeno deset hakera iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Novog Zelanda, Perua, Velike Britanije i SAD-a.

Po pisanju medija, osumnjičeni su virusom Yahosom zarazili više od 11 milijuna računala diljem svijeta, a šteta koju su počinili procjenjuje se na 850 milijuna američkih dolara.

Hakeri su navodno slali viruse putem programa koji je "krao" brojeve kreditnih kartica i bankovnih računa. FBI-ju je u otkrivanju međunarodne kriminalne mreže pomogao tim zadužen za sigurnost Facebooka, čiji su korisnici žrtve napada od 2010. do 2012.

13.12.2012. 05:21:00
Novi komentar
nužno
nužno