« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
BARCELONA

Uhićen bankovni Robin Hood

Katalonski antikapitalistički aktivist Enric Duran (32) uhićen je nakon povratka iz egzila.

Enric Duran
Enric Duran (YouTube (screen capture))
Više o

Barcelona

,

Španjolska

,

Katalonija

,

uhićenje

,

kapitalizam

,

kriza

,

Enric Duran

,

bankovni Robin Hood

,

Mi možemo

,

podem.cat

,

antikapitalizam

Borac protiv globalizacije Enric Duran (32), koji se u rujnu proslavio priznanjem da je bankama "oteo" pola milijuna eura, ali ne u vlastitu korist, nego kao iskaz neposluha, pojavio se u utorak nakon povratka iz egzila na Sveučilištu u Barceloni, gdje ga je uhitila policija.

Duran, kojega su novinari prozvali "bankovnim Robinom Hoodom", proslavio se kad je priznao da je opljačkao 39 banaka za ukupno 492.000 eura. To je učinio uzimajući i potrošačke zajmove koje je podizao na temelju lažnih isprava o prihodima.

"Ukrao sam 492.000 eura onima koji nas potkradaju, a učinio sam to ponajviše kako bi ih optužio te pokazao drukčiji put", objasnio je Duran u časopisu "Kriza", koji je pokrenuo novcem izvučenim iz banaka.

Čim je svoju rabotu javno priznao, otputovao je u preventivni egzil, a kad se vratio u Barcelonu, sazvao je konferenciju za tisak i predstavio novi protukapitalistički časopis "Mi možemo" u nakladi od 350.000 primjeraka na katalonskom i španjolskom jeziku.

Na svojoj internetskoj stranici www.podem.cat Duran tvrdi da ga ne grize savjest te poziva građane na gospodarski neposluh porukom: "Ako se želiš osloboditi sustava, zatraži zajam i ne vraćaj ga." Dio Enricovih razmišljanja može se vidjeti i u filmiću koji se (s engleskim titlovima) može pogledati u kratkom prilogu Civil disobedience against banks - Enric Duran.

U novome časopisu Duran i njegovi istomišljenici nazivaju kapitalizam "brodom koji tone" i pozivaju ljude da izgrade istinsku slobodu tako da se odreknu banaka, multinacionalnih tvrtaka, pa i novca. (hina/metro-portal)

18.03.2009. 16:37:57
Novi komentar
nužno
nužno