« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
HUMAN RIGHTS WATCH

Ugandski pobunjenici oteli djecu i prisilili ih da ratuju

Zloglasna ugandska pobunjenička skupina otela je stotine seljaka u Srednjoafričkoj Republici i Demokratskoj Republici Kongo i prisilila ih da ratuju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Uganda

,

pobunjenici

,

djeca-vojnici

,

ljetni sportovi

Po istraživanju HRW-a, kojih su rezultati objavljeni u četvrtak, Božja vojska otpora (LRA) otela je u zadnjih 18 mjeseci u tim državama više od 697 odraslih i djece.

Gotovo trećina otetih bila su djeca, koje su pobunjenici prisilili da ratuju ili iskorištavali kao bijelo roblje. "LRA nastavlja svoju strašnu kampanju punjenja vlastitih redova brutalno otimajući djecu iz njihovih sela i prisiljavajući ih da se bore", kazala je Anneke Van Woudenberg, istražiteljica HRW-a za Afriku.

"Dokazi upućuju na Josepha Konyja, vođu LRA-a, kao autora te okrutne kampanje". LRA je ubio gotovo 255 ljudi, a za to su često bila odgovorna djeca vojnici, dok je u promatranom razdoblju gotovo 74.000 ljudi pobjeglo iz svojih domova.

HRW je pozvao Ugandu, nacionalne vlade i UN, koji ima veliku mirovnu misiju u Kongu, da učine više za zaštitu civila. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 08:41:00
Novi komentar
nužno
nužno